суботу, 15 січня 2022 р.

Інформаційний дайджест «Ще не вмерла України і слава, і воля»

 

Інформаційний дайджест «Ще не вмерла України і слава, і воля»   

(до 30-річчя затвердження Верховною Радою України
Державного Гімну України)

Є нація! Хай знають всі у світі:

Ми є! Народ піднявся із колін!

І переможно сонце правди світить,

Співає гордо наш Державний Гімн.



Історія нашої державності складна і суперечлива, вона має свої злети і падіння. Але український народ непереможний, це народ - творець нової держави. Вистраждавши, виборовши волю, Україна має нині свої державні символи, які уособлюють її історію, її сутність. З проголошенням незалежної України національні символи – гімн, прапор і герб – стали на сторожі утвердження самостійності і суверенітету держави.

Державний Гімн належить до найбільших святинь будь-якого народу. Гімн – це урочиста пісня. Перша музична символіка нашого народу сягає часів Київської Русі. Тоді роль гімну виконували бойові заклики та пісні, які створювали патріотичний настрій перед битвами. Більше століття тому відомий український поет, етнограф, фольклорист Павло Чубинський написав вірш "Ще не вмерла Україна". Поезія, вперше надрукована 1863 року, невдовзі пісня стала новим національним гімном української держави.

30 років тому, 15 січня 1992 р., на засіданні Президії Верховної ради України була затверджена музична редакція Державного гімну України, автором музики якої є М.Вербицький. Текст гімну затверджено Законом України «Про Державний Гімн України» 6 березня 2003 року. Конституцією встановлено, що всі урочисті збори загальнодержавного значення розпочинаються і закінчуються виконанням Державного Гімну України.

 В 2005 році з’явилася ювілейна монета номіналом 10 грн., яку присвятили Гімну України і випустили до 140-ї річниці першого його публічного виконання.

На хвилі масових протестів, під час Помаранчевої революції  та революції Гідності, національна пісня єднала мільйонів українців і досі зігріває наші серця у дуже різному виконанні, починаючи від маленьких діток до бійців, які беруть участь в АТО. Він надихає українців у цей важкий час.

Гімн України - дивовижний. У цьому простому наспіві немов дме вітер, немов гілки дерев співають, - описує захват композитор Валентин Сильвестров.



Немає коментарів:

Дописати коментар