середу, 26 січня 2022 р.

На Аскольдовій могилі - український цвіт

 

Крути, 29 січня 1918 року… Символ героїзму та відданості нашого юнацтва і символ національної трагедії. Цього дня поблизу станції Крути, що розташована за 130 км від Києва, 300 курсантів військової школи, студентів та гімназистів вступили в нерівний бій із майже 5000 більшовицькою армією, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі. Бій тривав лише 5 годин. У полон було захоплено, а потім розстріляно 28 юнаків, які ціною власного життя зупинили наступ ворога.

         До цієї дати у бібліотеці розгорнуто книжкову виставку-факт, на якій представлені книги, що розповідають про події тих страшних днів. Особливої уваги заслуговують книги: Я.Гаврилюка «Крути. Січень 1918», «Крути», «Героїка трагедії Крут», Ю.Сороки «Бій під Крутами», М.Куця «Аскольдова могила», в яких містяться маловідомі документи, свідчення та фото учасників та очевидців бою під Крутами.



         Не залишаться поза увагою користувачів і книги: «Історія незалежності України» Братів Капранових, «Україна в революційну добу» В.Солдатенка, «Історія України» О.Бойка, «Нариси української революції1917-1921 років» та інші, на сторінках яких, серед інших подій, висвітлюється і подвиг  курсантів і студентів.

         Бій під Крутами – це героїчна і водночас трагічна подія. Вона знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців. Визначально, що ця жертовна любов до України, зародилася в серцях молодих людей – найкращих представників українського студентства.

         Цей день назавжди залишиться світлим в нашій пам яті. День подвигу та прикладу для майбутніх і нинішніх поколінь. День надії і любові до своєї Вітчизни. День памяті Героїв Крут!

Немає коментарів:

Дописати коментар