четвер, 18 листопада 2021 р.

Виставка історичної книги «Революція Гідності: право на свободу»

 

Виставка історичної книги

«Революція Гідності: право на свободу»

(До Дня Гідності та Свободи)

 

Ми проростаємо в Майдани

Серцями, повними надій.

Уже не маси, а титани,

Герої на землі святій.

Свій шлях торуємо до щастя,

До несфальшованих свобод.

І віру вкрасти в нас не вдасться,

Бо ми – нескорений народ.


Щорічно 21 листопада в Україні відзначається День Гідності та Свободи – свято на честь початку двох революцій: Помаранчевої (2004) та Революції Гідності (2013). Цього дня вшановуються патріотизм і мужність громадян, які восени 2004-го і 2013-го захищали національні інтереси української держави та її європейський вибір, проявили своє прагнення до свободи.

Майдан 2004 року та Революція Гідності 2013 року стали символами Свободи та Гідності українського народу; залишили визначальний і незабутній слід в історії. Герої Небесної Сотні завжди будуть із нами. Вони поклали свої життя за високі українські ідеали. Україна заплатила високу ціну за європейський вибір на Майдані і на фронтах Донбасу.

На сторінках багатьох сучасних книг закарбовано надзвичайно важливий новітній період України і це допомагає всім нам згадати, побачити наскільки той час був епохальним кроком до зміни свідомості української нації.

Знаковій події присвячена  виставка історичної книги «Революція Гідності: право на свободу», яка організована в публічній бібліотеці імені В. Г. Короленка  на абонементі.


Один із її розділів репрезентує видання, присвячені Помаранчевій революції. Експонується, зокрема дослідження С. Кульчицького «Українська революція 2004 року», книги О. Стражного «Менталітет Майдану», О. Трайдакало «Майдан. Погляд зсередини», М. Матіос «Приватний щоденник. Майдан. Війна…» та інші, в яких зібрані спогади учасників, які надають можливість дізнатися всю правду про революційний Майдан, а також зрозуміти думки, надії і вчинки тих, хто ціною власного життя відстоював честь України.


Матеріали наступного розділу експозиції розповідають про героїв та події, які відбувались під час Революції Гідності. Запропоновано, зокрема, переглянути видання    М. Рудневича «Я з Небесної Сотні», Г. Дацюк «Янголи з Небесної Чоти», «Катастрофа і тріумф. Історія українських Героїв» та ін., які розповідають про героїв і перебіг Революції Гідності, що пробудила у душі кожного українця нестримний потяг до свободи та волі.


Ще один розділ експозиції присвячений російсько-українській війні на Сході України, її героїчним і трагічним сторінкам, долям мирних громадян, які опинилися в зоні бойових дій. Тут експоновано видання «Неоголошена війна. Невідомі факти і хроніки АТО», книгу-реквієм «Дорога в безсмертя: Дмитро Коряк» про героя полтавської землі, який загинув за Україну, документальне дослідження А. Шевченка «Слов’янськ. Початок війни.», Р. Зіненка «Війна,                    якої не було», Г. Шиян «За спиною», а також книга С. Лойка «Аеропорт: у фотографіях і текстах» та інші.


Низький уклін і вічна слава полеглим Героям Небесної Сотні та українським воїнам, які поклали своє життя за незалежність України у війні з російським агресором. Нехай їхня жертовність і безмежна любов до свого народу і Батьківщини будуть для майбутніх поколінь найважливішою життєвою заповіддю.



Любімо нашу Вітчизну! Бережімо її й пам’ятаймо – Україна понад усе!

Немає коментарів:

Дописати коментар