середу, 24 листопада 2021 р.

Правовий кінолекторій "Як захистити себе від домашнього насильства"

 

Впродовж останніх років з 25 листопада по 10 грудня в усіх регіонах України проходять акції «16 днів проти насильства»  з метою захисту прав жінок та привернення уваги громадськості до проблем насильства в сім’ї.

У Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, ми пропонуємо вам добірку фільмів на цю тему. Сподіваємося, що історії, побачені на екранах, допоможуть  зрозуміти як треба боротися жінці за свої права, а не мовчати.

 Документальний фільм Єлизавети Сміт «Розірви коло» через історії двох жінок розповідає, який страшний відбиток насильство накладає на життя, як діти переносять насильство в подальшому в своїй власній сім’ї, про відвертість перед собою та справжню мужність, які потрібні для того, щоб визнати себе кривдником або постраждалими.



 «Кімната, в якій тебе били, назавжди залишається всередині», — говорить одна з героїнь цієї нової документальної стрічки Лізи Сміт Іва Стішун. Та шлях до психологічної свободи після років домашнього насильства Іва Стішун називає довгим – їй знадобилося двадцять років, щоби прийняти ситуацію і більше не почуватися жертвою.

 Друга героїня фільму – Олександра Лебединська, яка втекла від чоловіка-кривдника з маленькою дочкою на руках. Вона роками терпіла приниження, не знаходячи в собі сил «розірвати коло», аж доки одного дня не викликала поліцію та не поїхала до притулку для мам із дітьми. «Неможливо словами виправити те, що зруйновано руками», – зазначає Олександра.

Документальний фільм  показує, що розірвати коло насильства цілком реально, важливо на це наважитися і зробити перший крок.

Документальний фільм “Жінки, яких б’ють” (режисер Вадим Кастеллі) розповідає історії трьох українських жінок, які були жертвами домашнього насильства. Одну ледь урятували лікарі, інша втекла від чоловіка, третя вбила чоловіка й тепер, каючись, доглядає його могилу.



Автор фільму розпитує психологів і юристів, вітчизняних і закордонних експертів, а також самих жертв про домашнє насильство. У фільмі звучать зізнання відомих українських жінок про наявність цієї проблеми в їхніх родинах.

Режисер доходить висновку, що домашнє насильство – це не приватна справа, а злочин. “Я не думаю, що насильника можна легко змінити. Негідника, який ударив жінку, виправить лише тюрма”, – заявив Вадим Кастеллі.



Шановні краяни! Перегляньте ці фільми і запам’ятайте, що ніхто й ніколи не має права піднімати на вас руку, принижувати вас чи робити щось проти вашої волі. Ви маєте право на захист від сімейного насильства.

Насильству не місце в нашому суспільстві. Давайте разом протидіяти цьому негативному явищу.

Немає коментарів:

Дописати коментар