четвер, 30 липня 2020 р.


Рабство ХХІ століття

Інформ-дайджест до Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми


Торгівля людьми – це злочин, жертвами якого можуть виявитися чоловіки, жінки, діти як з метою примусової праці, так і сексуальної експлуатації.
У 2010 році Генеральна Асамблея прийняла Глобальний план дій по боротьбі з торгівлею людьми, закликавши уряди в усьому світі вжити скоординованих і послідовних заходів, щодо перемоги над цим злом. План передбачає інтеграцію боротьби з торгівлею людьми в більш широкі програми ООН для того, щоб прискорити темпи розвитку і підвищити ступінь безпеки в усьому світі. Одним з найважливіших положень Плану є створення цільового фонду ООН для добровільних внесків на користь жертв торгівлі людьми, особливо жінок і дітей.
У 2013 році Генеральна Асамблея провела зустріч на високому рівні для оцінки ходу здійснення Глобального плану дій. Держави-члени також прийняли резолюцію A/RES/68/192, проголосивши 30 липня Всесвітнім днем боротьби з торгівлею людьми і заявивши, що в такий день необхідно «підвищувати обізнаність про стан жертв торгівлі людьми і заохочувати і захищати їх права».
Щороку, починаючи з 2014 року, 30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми.
Міжнародна торгівля людьми залишається гострою соціальною проблемою багатьох країн світу. Україна є країною походження, транзиту та призначення у торгівлі чоловіками, жінками та дітьми. Зростає також проблема внутрішньої торгівлі людьми. З 1991 року понад 230 000 українців постраждали від торгівлі людьми (за даними дослідження МОМ), що робить Україну однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі. Торгівля людьми є занадто прибутковим нелегальним бізнесом. Тому вербувальники вигадують все нові та нові способи з метою експлуатації людини та власного збагачення, наживи.
В нашій країні останнім часом спостерігається тенденція втягнення українців в торгівлю людьми саме шляхом використання сучасних технологій. Якщо до 1991 року (Незалежності України) торгівля людьми вважалася, лише як торгівля з метою сексуальної експлуатації жінок, то наразі постраждалими є як чоловіки, жінки так і діти.
«У зв’язку із складною економічною та соціальною ситуацією в Україні, українці все частіше шукають заробітку за кордоном (в Польщі, Росії, Чехії Італії…). Не зважаючи на незнання мови, законодавства, звичаїв та правил офіційного працевлаштування у країні призначення, громадяни України з легкістю погоджуються на заманливі пропозиції злочинців і несвідомо стають жертвами торгівлі людьми, «живим товаром». Гострою проблемою та тяжкою злочинною діяльністю торгівців людьми, за останні роки, стало втягнення громадян України до перевезення та розповсюдження наркотичних речовин на території іноземних країн: Російської Федерації, Таїланду», – зазначає Ірина Бойко – юрист Карітас-Київ.
Торгівля людьми не визнає державних кордонів, не зважає на відмінності між розвинутими державами і державами, що розвиваються. Вона легко адаптується як до бідності, так і до розкоші, є актуальною майже для всіх народів. Отже, боротьба із цим злочином, порушенням прав людини в сучасному світі вимагає об’єднання зусиль міжнародної спільноти та громадськості кожної країни.
Докладніше про небезпеки, які чекають на потенційного невільника за кордоном та інші пов’язані теми можна прочитати у матеріалах, що зазначені нижче.

1. Косянчук, І. Заступник Голови Державної Служби Зайнятості Сергій Кравченко: «Людина, яка їде за кордон, має уважно читати договір» / І. Косянчук // Урядовий кур’єр. – 2018. – 16 березня. – С. 1, 5.
2. Писанська, Н. У пошуках кращої долі: «біла» і «чорна» робота в Німеччині / Н. Писанська // Голос України. – 2019. – 9 жовтня. – С. 4.
3.   Тверда, О. Життя на продаж / О. Тверда // Україна молода. – 2018. – 5 грудня. – С. 11.
4.     Чернов, В. Продажа детей / В. Чернов // 7Я. – 2019. – 28 мая. – С. 8-9.
5.   Працюй Безпечно [Електронний ресурс] // Facebook : [сайт]. – Режим доступу: https://www.facebook.com/work.safe.ua/ (дата звернення: 30.07.2020) – Назва з екрана.

Немає коментарів:

Дописати коментар