середу, 22 липня 2020 р.




Бібліофреш 
«Володимир Винниченко та його доба»
(до 140 – річчя від дня народження Володимира Винниченка, 
українського політичного та державного діяча, драматурга та художника)


…З хвилин складається вся чаша твого життя… 
Не на дні є чаша життя, а в кожній краплині її. 
Отже, пий її помалу, пам’ятаючи про те, що робиш.
В. Винниченко 

Володимир Винниченко – один з найпопулярніших вітчизняних письменників початку ХХ століття, котрого високо цінували визначні класики нашої літератури і мистецтва, як талановитого українського письменника і драматурга, чиї п’єси мали за честь ставити кращі акторські колективи Європи. 
Видатний український письменник, державний, громадський і політичний діяч Володимир Кирилович Винниченко народився 26 (14) липня 1880 року в Єлисаветграді Херсонської губернії в сім’ї селянина-власника.
Боротьба за національне і соціальне визволення українського народу й художня творчість нерозривно переплелися в долі Володимира Винниченка – однієї з ключових постатей української історії й культури перших десятиліть ХХ століття. З його ім’ям пов’язані героїчні сторінки Української революції 1917 – 1920 років, формування Української Центральної Ради, становлення Української Народної Республіки, вікопомний акт Злуки УНР і ЗУНР в єдиній Соборній Україні. Останні 25 років життя В. Винниченко прожив у французькому містечку Мужен поблизу Канн.
Володимир Винниченко увійшов в історію української літератури й театру як художник-новатор. Він змалював життя з його трагізмом, боротьбою людських пристрастей і дисгармонією, приніс в літературу нову модерністську естетику. Творча спадщина Винниченка це – понад сто оповідань, п’єс, сценаріїв, статей і памфлетів, історико-політичний трактат «Відродження нації», романи «Чесність з собою», «Записки кирпатого Мефістофеля», «Лепрозорій», «Божки», «Хочу!». Це драми «Дисгармонія», «Великий Молох», «Щаблі життя», «Memento», «Базар», «Брехня», «Чорна Пантера і Білий Медвідь», «Між двох сил» та інші. Це високомайстерні оповідання, публіцистичні твори й безцінні «Щоденник» та епістолярій.
В період еміграції Володимир Кирилович відкрив ще один свій талант – талант художника, дивуючи всіх своїми досягненнями. Портрети, пейзажі, натюрморти майстра захоплюють багатою кольоровою гамою, наповненою світлом і повітрям. При житті автора його твори експонувалися на виставках у Львові, Парижі, де отримали позитивні відгуки художників і мистецтвознавців.
Володимир Винниченко — письменник світового рівня. В роки радянської влади його було викреслено з української літератури. Настав час для повномасштабного видання його творів, осмислення неперевершеного літературного надбання. І хоч письменник частину життя прожив далеко від рідної України і за її межами завершив свій шлях, але творив для неї, для її майбутнього… Творив і свято вірив у відродження української нації. Бережімо і його заповіт: "Стійте всіма силами за Україну…"
До 140-річчя від дня народження В. К. Винниченка (1880−1951), українського письменника, публіциста, громадсько-політичного і державного діяча, Зіньківська районна бібліотека підготувала бібліофреш «Володимир Винниченко та його доба». 
Пропонуємо користувачам бібліотеки ознайомитися з творами Володимира Винниченка. які знаходяться в нашій книгозбірні.

Винниченко В. К. Твори в 2-х тт. Том 1. – Київ : Дніпро, 2000. – 584с.
До першого тому творів класика української літератури Володимира Винниченка (1880 – 1951) ввійшли вибрані оповідання, повісті та п’єси «Між двох сил», у яких з високою художньою майстерністю й глибоким психологізмом відтворено соціальні типи і суспільно-політичні процеси початку XX століття.

Винниченко В. К. Твори в 2-х тт. Том 2. Сонячна машина: Роман. – Київ : Дніпро, 2000.- 624 с.
До другого тому творів Володимира Винниченка ввійшов перший в українській літературі соціально – утопічний роман «Сонячна машина», написаний під впливом бурхливих подій 20 – х років у Європі. Детективні колізії роману та характерні для Винниченка цікаві психологічні спостереження і нині триматимуть читача в постійній напрузі.

Винниченко В. К. Вибрані твори: Оповідання. Повість. Рома/ передм. Л.С. Дем’янівської. – Київ : Грамота, 2005. – 928 с., фото.


До книги ввійшли кращі твори з багаторічної творчої спадщини Володимира Винниченка. Яскраві, позначені глибоким психологізмом оповідання, повість, фантастично – утопічний роман, що вміщені у виданні, стали надбанням української літератури після багатьох десятиліть заборони.

Винниченко Володимир.
Вибрані твори/ [Передм. А.Гуляка]. — К. : Сакцент Плюс, 2005. — 254, [1] с., [2] арк. кольор. іл. — Бібліогр. у прим.: с. 254-255.
До вибраних творів класика української літератури В. Винниченка (1880-1951) увійшли найвідоміші повісті та оповідання, у яких з високою художньою майстерністю відтворено соціальні типи і суспільно-політичні процеси початку XX століття.

Винниченко В. Оповідання. Роман "Слово за тобою, Сталіне!", п'єса "Чорна Пантера і Білий Медвідь". - К.: Наук. думка, 1999. - 440 с.
У книзі вміщено твори видатного українського письменника В.К. Винниченка - оповідання "Суд", "Солдатики", "Малорос-європеєць", "Студент", "Кумедія з Костем", "Федько-халамидник", "Зіна", роман "Слово за тобою, Сталіне!", п'єса "Чорна Пантера і Білий Медвідь".

Винниченко Володимир. Сонячна машина / [Передм. О.Гнідан]. — К. : Сакцент Плюс, 2005. — 638, [1] с.
«Сонячна машина» — це перший сучасний науково-фантастичний роман класика української літератури В. Винниченка (1880—1951), який чимало знавців літератури вважають вершиною його творчості. Новаторство митця, експресивна і динамічна манера його письма знаходять своє оригінальне психологічне і філософське втілення в незвичайних поворотах людського характеру, думок і вчинків героїв, у сюжеті, що постійно інтригує читача в стані високої емоційної напруги, естетичної втіхи.

Винниченко В. Намисто. Мала проза. / Володимир Винниченко ; упоряд. та примітки С. А. Гальченка ; НАН України, Ін-т літ. ім. Т. Г. Шевченка. - Київ : Наукова думка, 2016. – 941 с.
До книги малої прози видатного українського письменника і державного діяча В. Винниченка увійшло вісім оповідань збірки «Намисто. Разок перший» та два твори, написані для «Разка другого». Крім того, книга містить ранні твори, більшість яких визнана літературними шедеврами, і оповідання 1900-х – першої половини 1920-х років періоду еміграції.


Немає коментарів:

Дописати коментар