четвер, 9 липня 2020 р.


Ми – нація єдина, твої ми діти, Україно!
Історична панорама

Декларація про державний суверенітет України — документ про проголошення державного суверенітету нашої держави. Ухвалена Верховною Радою Української PCP 16 липня 1990 року.
Важливий крок до незалежності було зроблено. Декларація визначила долю і майбутнє всього українського народу, проголосила новий підхід до розуміння статусу України в системі міжнародних відносин.
Декларацією було проголошено верховенство Конституції та законів республіки на території УРСР, виключне право народу України на володіння, користування і розпорядження національним багатством України, визнання всього економічного і науково-технічного потенціалу, створеного на території України, власністю її народу. Україна мала стати в майбутньому постійно нейтральною державою і дотримуватися трьох неядерних принципів: не приймати, не виробляти і не набувати  ядерної зброї.  Принципи, проголошені в ній, мали лягти в основу нового союзного договору (в майбутньому – країн СНД).
Нарешті, дочекалися і ми
Своєї незалежної держави.
За неї стільки полягло грудьми,
Зазнало мук ворожої розправи.
За неї з безстрокової тюрми
Ішли герої під  сніги, мурави...
За щастя стати вільними людьми
Несли вінець терновий і кривавий.
Вашій увазі пропонуються актуальні статті з даної теми, які нещодавно були опубліковані в газеті «Голос України».
1.     Леошко, В. Із повсякденності складається епоха / В. Леошко // Голос України. – 2020. – 25 червня. – С. 4.
2.     Мороз, О. Задля людини і держави (очима співавтора Декларації про державний суверенітет) / О. Мороз // Голос України. – 2020. – 23 червня. – С. 4.
3.     Сміян, Н. Ми вдячні за можливість займатися законотворчістю на користь кожної людини / Н. Сміян // Голос України. – 2020. – 24 червня. – С. 4.
4.     Солоненко, М. Андрій Бондарчук: «Нам встеляли дорогу квітами» / М. Солоненко // Голос України. – 2020. – 27 червня. – С. 7.


















Немає коментарів:

Дописати коментар