четвер, 6 серпня 2020 р.

Молодь в Україні: проблеми, досягнення, перспективи

 

Молодь в Україні: проблеми, досягнення, перспективи

Інформ-дайджест

 

«Ну, і молодь нині пішла, не те, що ми…»

Від цієї фрази завжди не по собі — стільки в ній осуду. Хоча це не так. Серед молодих так багато сильних, відповідальних, безстрашних людей, які працюють, не шкодуючи себе, які справді вірять у зміни в Україні й прагнуть їх творити самі. Але в суперечках зі старшим поколінням часом таки бракує залізних аргументів.

Сучасна молодь довше навчається в школі та, відповідно, пізніше починає самостійне трудове життя. Ускладнилися й самі критерії соціальної зрілості. Початок самостійного трудового життя, завершення навчання та набуття стабільної професії, одержання політичних прав, матеріальна незалежність від батьків, вступ у шлюб і народження першої дитини — усі ці події, такі, що в своїй сукупності надають людині почуття повної дорослості, та відповідний соціальний статус, настають не одночасно, й сама їхня послідовність і символічне значення кожного з них не однакові в різних соціальних прошарках. Згідно з Законом України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні», до молоді належать громадяни віком від 14 до 35 років.


Формування особистості молодої людини здійснюється сьогодні під впливом декількох відносно автономних соціальних факторів, найважливішими з який є: сім'я (родина), школа, спільнота однолітків (молодіжні організації, різноманітні неформальні, стихійні групи та співтовариства), засоби масової інформації. Вже сама численність цих інститутів і засобів впливу надає особистості, що формується, значно більший ступінь автономії від кожного з них окремо як ніколи в минулому. Організація виховання і навчання молоді по віковому принципу підсилює цю вікову гомогенність, сприяючи виробленню специфічної «молодіжної» самосвідомості і стилю життя («субкультури»).


Згідно соціологічного дослідження, українська молодь нічим не гірша за своїх однолітків з інших країн. Наша молодь понад усе цінує свободу, прагне нових знань і готова сама творити зміни. Без сумніву, молоді українці інтернет-просунуті, більш терпимі до інакших й оптимістичніше за старше покоління дивляться в майбутнє.

Наразі молодь характеризується такими кількісними й якісними показниками:

·        юнаки і дівчата віком від 14 до 35 років становлять 15 407 522 осіб — приблизно третина усього населення країни;

·        70 % молоді мешкає у містах, 30 % — у селах;

·        близько двох мільйонів молодих сімей, із них близько 600 тис. мешкають у сільській місцевості;

·        100 тис. осіб офіційно зареєстрованих безробітних;

·        2 709 161 студентів, які навчаються у 340 вишах І-IV рівнів акредитації;

·        близько 5 % молоді беруть участь у громадському русі;

·        молодь — це активний учасник громадського життя суспільства;

·        найактивніша демографічна група;

·        молодь — це третина економічної активності населення.

Тож тепер таки можна погодитися з тим, що молодь — уже не така. І нарешті сказати це з гордістю.

А юні зіньківчани, постійні учасники бібліотечних заходів, є прикладом того, що наша молодь постійно прагне самовдосконалення, творчого розвитку, свято береже традиції своїх предків та дає нам сподівання на світле та достойне майбуття нашої країни, яку розбудовувати саме їм - юним та наполегливим!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар