четвер, 2 липня 2020 р.


Я  українець.
 Є у мене право на рідну мову та свою державу!
          
І знову працівники читального залу Зіньківської ЦРБ запрошують користувачів в онлайн – режимі на перегляд інсталяції «Я українець. Є у мене право на рідну мову та свою державу!».


Матеріали, представлені в інсталяції, дають можливість кожному із нас простежити, яким тернистим шляхом ішов народ України до своєї незалежності, які перешкоди йому довелося здолати, щоб мати можливість жити у вільній державі, спілкуватися рідною мовою. Скількох відомих людей виростила наша земля! Як багато вони зробили, щоб ми могли пишатися своєю країною!
          Це історія про непересічних людей, видатних представників українського народу, які присвятили себе боротьбі за українську  державу, її розбудові –Тарас Шевченко, Іван Франко, Микола Костомаров, Михайло Грушевський,  Володимир Винниченко.
           Дорогу до національної державності торували тисячі січових стрільців, звитяжці духу – в’язні совісті, патріоти: Василь Стус, Вячеслав Чорновіл, Левко Лук’яненко, Іван Світличний, брати Горені, Ліна Костенко та багато інших їх побратимів та однодумців. Яку силу переконань, стійкість, мужнісь, треба мати, щоб не лише вистояти перед нестримним тиском тоталітарної системи, а й перемогти її.
          Українці за походженням чи місцем народження, яких визнав увесь світ, які змінили хід історії, чиї досягнення дивують і вражають. Серед них Іван Пулюй, Микола Духов, Михайло Янгель та багато інших.
    Але є і ті, хто стане для вас, шановні користувачі, справжнім відкриттям: вчений-математик, чиї розробки лягли в основу першого в світі комп’ютера  -Михайло Кравчук, донька львівського банкіра, яка винайшла принцип роботи WiFi - Геді Ламар та інші. То ж ми, українці, маємо їх знати. Бо вони не надто відомі в Україні, але про їхні досягнення знає світ.
          Зверніть увагу на книгу Уляни Скицької  Наші на карті світу: Історії про людей, якими захоплюється світ [Текст]. Уляна Скицька. – Львів : Видавництво Старого Лева, - 2019. -320с.
          Нині  прийшов час, аби віддати данину пошани нашим славетним співвітчизникам, які прославилися своєю працею і звершеннями у культурі, науці, освіті, техніці, у підкоренні космосу, військовій і спортивній справі. Та хоч би  чим вони займалися, всіх їх обєднує українська земля, на якій вони народилися і процвітанню якої присвятили своє життя , талант і покликання.
         Переглянувши цю інсталяцію із книг ви ще раз переконаєтесь в тому, якою багатющою на славнозвісних героїв була  й залишається Україна.  Дізнаєтесь не тільки про видатних людей України та Полтавщини, але й що реально внесла Україна у світову колиску талантів та досягнень! Ким та чим варто пишатися нашому народові! Хто вони – ті генії, які є нашою славою!
         Перед всіма нами стоїть велике завдання – зберегти все те, що здобули наші предки, примножити славу України, зробити нашу державу квітучою, могутньою, славною, щоб виконати заповітну і високу мрію минулих поколінь нашого народу.
   Інсталяція містить багато інших цікавинок, які стануть вам у пригоді.


Немає коментарів:

Дописати коментар