четвер, 16 квітня 2020 р.

Інформаційний анонс «Свято світлого Христового Воскресіння»



Інформаційний анонс  
«Свято світлого Христового Воскресіння»
  (цікаві факти про Великдень)

Для всіх християн світу Великдень - головне свято року. В його основі лежить біблійна історія чудесного воскресіння Ісуса, який був розп’ятий на хресті. Свято широко святкується в усьому світі, і, звичайно ж, з ним пов’язано безліч легенд, історій, символів, незвичайних фактів, про які, можливо, багато хто навіть не здогадується. Гадаємо, що, прочитавши нашу сьогоднішню добірку, ви дізнаєтеся для себе багато нового та цікавого про це світле свято.

Воскресіння Ісуса Христа – це подія, яка змінила розвиток та життя всього людства. Адже Син Божий своє смертю та воскресінням надав усім людям надію на вічне життя. Це символ перемоги над гріхами та над смертю.
Всі ми чекаємо це свято з піднесеним настроєм, надіями та сподіваннями. Світле Воскресіння прийнято наповнювати добрими справами, світлими думками та радісним співом і взаємними привітаннями: «Христос Воскрес!» -  «Воістину Воскрес!».
За переказами, великодній привіт «Христос воскрес!» вперше злетів з уст ангела до жінок-мироносиць, які у неділю зранку прийшли до Гробу Христового, але не знайшли там Iсуса. Тоді з’явилися ангели та сповістили, що Христос воскрес. Мироносиці вирішили повідомити цю новину апостолам, які бачили Христа, а тому підтвердили: «Воістину воскрес!». До речі, вітатися «Христос Воскрес!» -  «Воістину Воскрес!» слід сорок днів від Великодня, аж до Вознесіння Христового.
За давнім переказом, Ісус Христос після воскресіння приходив до апостолів під час їх трапез. Вони ж залишали для нього самого вільне місце, а на тарілку клали шматочок хліба. Так і зявилася традиція у свято Воскресіння залишати хліб у храмі на особливому столі, як це робили апостоли. Далі хліб поділяли на невеликі шматки і роздавали парафіянам після великодньої служби. Проте сама суть саме в хлібі. З часом ця традиція міцно вкоренилася у багатьох будинках. Кожна господиня стала випікати в честь свята подібний хліб округлої форми. Маючи під час великодньої трапези на столі паску, ми маємо сподівання, що і в нашому домі невидимо присутній воскреслий Господь.
Найстаріша святкова паска, котра збереглася до наших днів, була виготовлена ще у 1821 році, у Страсну п’ятницю, Вільямом Скіннером, який працював булочником. Сімейну реліквію зберегла 91-річна уродженка Лондона Ненсі Тітман (пра-пра-правнучка Вільяма Скіннера).
Дивно, що паска не тільки не запліснявіла за стільки років, але і пахне як свіжа. На ній чітко збереглося зображення хреста, який зробив пекар під час випічки. Паску дуже дбайливо зберігають, виділивши їй місце у спеціальній коробочці.
А ось найбільшу паску спекли не де-небудь, а саме в нашій країні. Сталося це на Великдень у 2011 році в селищі Ялта Першотравневого району Донецької області. Важила паска більше двох тонн, а у висоту досягала двох з половиною метрів. Загалом, була розміром з невелику кімнату. Така ось гігантська вийшла пасочка, якою також змогли поласувати усі.
Фарбовані яйця - один з головних символів Великодня. З цим звичаєм повязана цікава легенда. Коли Ісус воскрес, Марія Магдалина прийшла до імператора Тиберія, щоб повідомити дивовижну новину і піднесла йому в подарунок яйце як символ воскресіння. Тиберій сприйняв цю звістку більш ніж скептично, зауваживши, що воскресіння з мертвих настільки ж неможливе, як і біле куряче яйце, яке раптом стало червоним. Як тільки він вимовив ці слова, яйце одразу стало червоного кольору, засвідчуючи істинність християнської віри. І Тіверій вигукнув: «Воістину воскрес!».
В Україні фарбовані яйця розділяють на крашанки, писанки, крапанки, мальованки та дряпанки (шкрябанки). Писанки та крашанки - це не одне і теж саме. Писанки – це розписані бджолиним воском і фарбами сирі яйця, які дарують один одному на Великдень. Крашанка – круто зварене яйце, забарвлене в один колір без візерунків (часто в цибуляному відварі). Ще одна відмінність полягає в тому, що писанки ніколи не розбивали, ними тільки обмінювалися.  Звичай розфарбовувати, а потім розбивати яйця символізує нове життя.
Архітектурна споруда у формі найбільшого у світі писанкового яйця висотою 14 метрів та діаметром 10 метрів стала візитівкою міста Коломиї. Це єдиний у світі музей писанкового розпису, що приваблює відвідувачів з усього світу. Ця культурна установа збудована у 2000 році спеціально для збереження і експонування творів писанкового розпису - писанок.
До Великодня віряни готуються впродовж семи тижнів Великого Посту - одного з найсуворіших постів - саме стільки часу провів Ісус Христос у пустелі. Останній тиждень перед Великоднем називається Страсна Седмиця (Страсний тиждень).
Багатий великодній стіл - символ небесної радості і символ вечері Господньої. Розговляються, насамперед, освяченим яйцем. Окрім паски та яєць (крашанок та писанок), серед освяченого може бути смаженина, ковбаса, риба, сир, часник, полин, хрін, сіль та вино.
На жаль, цього року світле свято Господнього воскресіння співпадає з суворими карантинними заходами, та ми сподіваємося, що справжня віра, світлі думки та помисли допоможуть нам вистояти у боротьбі з підступним вірусом та пережити важкі часи. Вітаємо всіх з наступаючим святом Великодня, нехай звучить радісно у ці дні всеперемагаючий гімн життя, збуваються всі наші мрії та сподівання на краще!

Немає коментарів:

Дописати коментар