середу, 14 вересня 2022 р.

Що ми знаємо про вітаміни? (загадкове асорті)

  Про те,що вітаміни корисні для нашого здоров'я всі ми знаємо. Мабуть, на цьому наші пізнання про вітаміни і закінчуються, але існує безліч фактів, про існування яких ми навіть не здогадуємося. Отож, працівники Зіньківської публічної бібліотеки в читальному залі під відкритим небом вирішили зібрати для своїх користувачів найбільш цікаві факти про вітаміни.

 Увазі зіньківчан була представлена книжкова виставка «Що ми знаємо про вітаміни?».

  Гортаючи книги, відвідувачі дізнавалися, що вітаміни надходять в організм людини з продуктами харчування, переважно рослинного походження.

 Книжкову виставку доповнювала жива кольорова палітра овочів, фруктів та ягід, які відвідувачі читального залу мали можливість спробувати. Особливо, раділи такій пропозиції дітки.


 Для бажаючих було проведено міні - тренінг «Їжа та здоров’я». Говорили про користь вітаміну А, який міститься у моркві та капусті і необхідний людині для зору, здоров’я кісток, шкіри, волосся.

       Розповіли і про те, що дієтологи виділяють 5 груп кольорів, і в кожен із них «зашифрований» набір вітамінів, мікро – і макроелементів. Так, «червоний», наприклад, підвищує працездатність і покращує пам’ять, «помаранчево – жовтий» - зміцнює імунну систему, «білий» підвищує розумову і фізичну активність, а «зелений» приводить в норму органи травлення, допомагає боротися із зайвою вагою, «синьо - чорний» - продовжує молодість.

 Звернули увагу на вітаміни, які відповідають за зоров᾽я нігтів, а саме вітаміни С, В2, Е. Вони містяться в динях, авокадо, капусті, насінні соняшника. 
  А вживання червоного буряка, синього винограду, часнику сприяє зниженню тиску.

           Також було цікаво дізнатися, що добова потреба людини у вітамінах становить 80-100 мг, що вітаміну С потрібно людині найбільше - від 50 до 100 мг.


 А ще чи накопичується вітамін С в організмі людини? Виявляється, ні, але бере участь у обміні речовин, зсіданні крові, відновленні пошкоджених тканин і дає необхідний захист імунітету. Тому потрібно їсти цитрусові, смородину, яблука.

 А щоб закріпити отримані знання подарували відвідувачам пам᾽ятки «Здорове харчування. Таблиця вітамінів».

        На завершення заходу запропонували всім відвідувачам внести в свій раціон елементи здорового харчування за рахунок овочів, фруктів і ягід, які містять найважливіші вітаміни, які замінять їм цілу аптеку, подарують заряд енергії і хорошого настрою.

 Тож будьте здорові, краяни!

Немає коментарів:

Дописати коментар