четвер, 21 квітня 2022 р.

Виставка-рекомендація «Дивосвіт скарбів книжкових»

 Виставка-рекомендація «Дивосвіт скарбів книжкових» 
 (до Всесвітнього дня книги і авторського права)



О книго! Пресвята богиня!

Народу й роду берегиня!

Неопалима купина!

По всіх вертепах і яскинях

Великомученице, ти

Нас освіти і освяти!

(М.Старовойт)

         Книга - унікальне, феноменальне творіння людства. Ми не можемо уявити своє життя без книги. Книги - наші постійні супутники. Книга - джерело знань для школяра, студента, кожної людини. Книга - наш найкращий порадник у всіх життєвих ситуаціях.

         Сьогодні, коли без Інтернету та цифрових технологій важко уявити собі життя та роботу, здається, що книга відступає на другий план. Але це зовсім не так.

         Науково доведено, що книги - найкращі ліки від стресу.   Зясувалося, що читання книг розслаблює мʼязи людини, а пульс приходить в норму. Дослідники стверджують, що не має значення, яку саме книгу ви читаєте, головне - зануритися у читання з головою.

         23 квітня відзначається Всесвітній день книги та авторського права, який увійшов у міжнародний календар за рішенням ЮНЕСКО з 1995 року. За ініціативою ЮНЕСКО  кожного року обирається Всесвітня столиця книги. У 2022 році обране місто Гвадалахара (Мексика).

         З нагоди цього свята на абонементі публічної бібліотеки представлено виставку-рекомендацію «Дивосвіт скарбів книжкових», яка відкриває для користувачів різнобарвя нашого друкованого слова.

        
Центральне місце в експозиції посідає книга Т.Г. Шевченка «Кобзар». Це невичерпне джерело мудрості, що живить цілі покоління. «Все йде, все минає»,- сказав Кобзар. Але Тарас Шевченко залишається безсмертним, є уособленням непереборної волі, сили духу, пророчого дару.



        



 Добре відома «Енеїда», написана основоположником української літератури Іваном Котляревським, дуже вдало передає українську самобутність. Головні герої - козаки - шукають кращої долі, і Боги їх захищають. Завершується поема мрією самого Котляревського - українці здобувають для себе шмат плодючої землі та розпочинають панування на ній самостійно.





        

 Не можна не згадати про такого великого українця, як Григорій Квітка-Основ’яненко. Його відомі роботи: «Конотопська відьма» «Козир-дівка» та ін. Перлина української класики «Конотопська відьма» посідає особливе місце в історії української літератури. Характер і душа українського народу, жива мова, чудове знання народних звичаїв - все це притаманне цьому твору. Ви з веселою посмішкою спостерігатиме за пригодами сотника Забрьохи та писаря Пістряка.





       


  Неперевершений твір І. Нечуя -Левицього «Микола Джеря». Цей твір письменника став свого роду сповіддю звичайного сільського, але невільного чоловіка. Бажання свободи за будь-яку ціну - одна із типових рис українського народу.







        


Всього 3 дні знадобилось геніальній Лесі Українці для того щоб створити одну із найкращих драм усіх часів – «Бояриня».  Це єдина робота Лесі Українки, що присвячується історії країни.

Книга

      






   Гармонічно доповнюють виставку-рекомендацію новинки сучасної української та зарубіжної прози (в українському перекладі) на  будь-який смак - про кохання, глибокі почуття, фантастичні світи, жорстокість і розпач, що користуються найбільшою популярністю у нашій бібліотеці. Це книги Л. Дашвар «Ініціація», Д.Корній «Зірка для тебе», Ю.Винничука «Збитошна пора», «Львів. Кава. Любов.», М.Кідрука «Зазирни у мої сни», Л.Таран «Яблуня», В. Шкляра «Самотній вовк», К.Беннер «Дім на краю ночі», Д.Мойєс «Подаруй мені зірку» та інші.

        


В книзі «Ініціація» Люко Дашвар описує історію кохання так гостро і пронизливо, психологічно і чуйно, що торкається струн кожного.








        Роман Дари Корній «Зірка для тебе» про зоряне сяйво, що по вінця сповнює серця людей, які кохають.








        


До книги «Збитошна пора» Юрія Винничука увійшли автобіографічні оповідання автора, в яких багато гумору та веселих пригод. Окрему рубрику складають любовні історії, які траплялися з автором в різний час.








      


   «Самотній вовк» - найдинамічніший роман Василя Шкляра - одного з найулюбленіших письменників країни, написаний на основі реальних подій.  








        Розкішна й захоплива книжка англійської романістки Джоджо Мойєс «Подаруй мені зірку» подарує вам насолоду. Головна героїня Еліс просто хотіла бути щасливою. Але чоловік, який був для неї всім, виявляється чужим. Бо вона давно кохає іншого. Того, з ким зможе стати собою…







         Щоб зрозуміти, чим саме ці книги підкорюють читацьку аудиторію, варто їх не лише побачити, а й прочитати.

         Спілкування з живою книгою не замінить ніщо, книги покликані служити людям, а краса і мудрість, відтворена у друкованих рядках, неодмінно стане на заваді жорстокості, несправедливості й насиллю  під час війни з Росією та врятує наш неповторний світ.

         Шановні користувачі! Всі ці твори чекають на вас у нашій книгозбірні!

Немає коментарів:

Дописати коментар