середу, 16 лютого 2022 р.

Історичний гід «Державний Герб України»

 

Історичний гід «Державний Герб України»

(30 років тому (1992) Верховна Рада України затвердила тризуб
як малий Державний Герб України)

 



І знову тризуб сонцезолотий,

Знак єдності й немеркнучої слави

Доби могутніх київських князів

Став символом соборної держави.

Б. Розвага

 

Кожна країна світу має свої символи. Символ – це знак, умовне позначення якогось предмета, явища. Символіка – своєрідна візитівка країни, вона ніби представляє і підтверджує її існування. Наша Україна також має свою символіку.

До офіційних символів держави, поряд з прапором та гімном, належить також державний герб. Державним гербом України є тризуб.

19 лютого Україна відзначає День Державного Герба. 30 років тому Верховна Рада України затвердила тризуб як малий Державний Герб України.



Державний Герб – офіційна емблема держави, що зображується на прапорах, грошових знаках, печатках, офіційних документах.

Історія нашого Державного Герба сягає дуже глибоко. Герб - геральдичний знак, який використовувався можновладними людьми для позначення приналежності якогось предмета, земель, знарядь праці певній людині або роду. Герби карбувалися на княжих грамотах, знайдені гербові знаки на печерах. Цей знак заміняв князям ім'я, тобто був не тільки іменним знаком, але й вказував на особисту власність певній особі частки майна.

    Найдавнішим із знаків, який дійшов до наших днів і широко використовується сьогодні, є тризуб.

Є понад сорок версій, що пояснюють походження тризуба. Одна з найрозповсюдженіших - древній знак, що є містичним символом триєдності, тривимірності світу.

Секрет тризуба полягає саме у магічному числі “три”. Трійця невпинно переслідує людину ще з часів зародження цивілізацій. Віра, надія, любов; вогонь, вода, життя – всі явища завжди ходять трійцею.

Деякі дослідники вважають, що тризуб виник як світський чи військовий символ. У цьому разі він може бути стилізованим зображенням пікіруючого сокола, лука зі стрілою, сокири, якоря, верхівки скіпетра чи корони.

Тризуб був відомий серед народів Сходу і Середземномор'я з найдавніших часів, а на українських землях з II ст. н. е.

У Київській Русі тризуб був родовим знаком Рюриковичів.  Його зображення спершу з'являється на печатці Святослава Ігоровича, а згодом він карбується і на срібних монетах великого князя Володимира.

 

 

Після розпаду Київської Русі тризуб утратив значення державного символу, зберігаючись на гербах провінційних міст, українських магнатів, дворян та козацької старшини.

Новий стан у розвитку української державної символіки тісно пов'язують з появою козацтва.

В XІV столітті почали формуватися геральдичні національні системи. Власний герб створило і Військо Запорозьке – козак з мушкетом (інакша назва “лицар із самопалом”). Його зображували на військових печатках гетьманів та кошових отаманів. Проте утвердженню власної геральдичної системи завадила повна ліквідація автономії гетьманщини.

 


Із проголошенням Української Народної Республіки в листопаді 1917 року питання державного герба набуло особливої актуальності. Центральна Рада створила спеціальну підготовчу комісію, що об’єднала істориків, юристів, гербознавців і художників. Її очолив Михайло Грушевський. Він вважав, що гербом України має стати золотий плуг на синьому тлі як “символ творчої мирної праці”, навколо – історичні герби українських земель. Комісія розглянула кілька проектів, але обрала Тризуб.

В українському діловодстві Тризуб уперше зустрічається на печатці Генерального Секретаріату. Нею скріплювалися урядові документи.

 


За часів Української Держави тризуб залишився в геральдичному вжитку. В офіційних описах кредитових білетів цей знак іменувався українським гербом. Тризуб без вінка зберігся й на печатках різних установ, військово-морському прапорі нового зразка й службових штандартах. 24 листопада 1918 року спеціальна комісія схвалила проекти герба та печатки, підготовлених Георгієм Нарбутом, але вони залишилися незатвердженими. За часів Директорії гербом відновленої Української Народної Республіки служив тризуб без вінка. 21 січня 1919 року комісія у справах вироблення проекту герба УНР дійшла висновку, що соборна Україна має поєднати емблеми УНР і Західноукраїнської Народної Республіки, а також знак князя Володимира. Із 22 січня 1919 тризуб включили до крайового герба Західної області Української Народної Республіки.

У міжвоєнний період тризуб використовували як символ боротьби за свободу. Його можна було побачити на стягах і одязі УПА: стягах, мазепинках, петлюрівках, ременях, нашивках.

Після відновлення незалежності України 24 серпня 1991 року тризуб як малий державний герб затверджений 19 лютого 1992 року Постановою Верховної Ради України.

Конституція України 28 червня 1996 року закріпила Державний Герб, як один із символів державності та нашої ідентичності.

Сучасний Герб України символізує спорідненість поколінь, мир і творчу працю і є продовженням у розвитку геральдичних традицій українського народу. В його основу покладено стародавній золотий тризуб на синьому тлі.

Для сучасного покоління українців Тризуб – це символ з великим змістом. Не даремно вважається, що у ньому зашифроване слово «Воля».

Цінуймо своє, шануймо символи! З Днем Державного Герба України!



Немає коментарів:

Дописати коментар