середу, 15 вересня 2021 р.

Чай - здоров’ю кращий друг

 

 «Чай – кращий засіб,

щоб зігріти душу,

розслабити тіло й розрадити розум».

Китайська мудрість

     Більшість із нас розпочинають свій день з приготування духмяного та насиченого чаю: індійського, цейлонського, грузинського. А чи уміємо ми обирати його для себе, щоб отримувати і задоволення, і користь. Не випадково працівники бібліотеки в читальному залі під відкритим небом організували чайне асорті


    Присутні на цьому заході дізнавалися про те, що є 4 види чаю: чорний, зелений, червоний, жовтий; що це найпоширеніший напій в Україні, який з’явився у нас 300 років тому.  Багато хто споживає чай в пакетиках або додає цукор до нього. Та чи вірно це? І чи не шкодить  це смаку і запаху чаю? Відповіді на ці запитання шукали у ході проведення чайного асорті.


      Цікавились жителі міста та користувачі бібліотеки критеріями вибору чаю, чи є в чаєві кофеїн. Щоб отримати відповіді на ці питання бібліотекарі пропонували ознайомитися з матеріалом, надрукованим в журналі «Лиза» №19 за 2019 рік «Может, чайку?».  

     Знайшлися знавці чаю, які змогли дати правильну відповідь за запитання: «Скільки чашок чаю в день в середньому випивають українці:  три чашки».

     Більшість присутніх говорили, що п’ють чай в пакетиках. Бібліотекарі розповіли про історію створення одноразових пакетиків.

     Вчились читати маркування на упаковці  чаїв, виставлених на організованій виставці  «Чай -  здоров’ю кращий друг».



 
Знаходили абревіатуру, в якій зашифрована інформація про якість продукту. Так, для листового чаю  букви ОР означають, що використані кращі його сорти.
FP – якість чаю дещо нижча, ніж у ОР. Абревіатура PS  - чай із грубого листя.  Буква F означає висівки і такі сорти чаю продаються в пакетиках і містять найменші частинки чайного листя.

     Про чаї, які допомагають  схуднути або не мати проблем із лишньою вагою знайомилися в статті «Чрезвычайное удовольствие» в журналі «Лиза» 2020 року.

    Робили дегустацію зеленого байхового чаю від Lipton.

     Говорили і про збір трав для чаю  та опубліковані матеріали в журналі  «Дім. Сад. Город», у газеті «Здоров’я і довголіття», «Добре здоров’я» та «Травник».       Як правильно заварювати і пити чай дізналися із книги «Все о чае».


       Учасники чайного асорті отримали в  подарунок одноразові пакетики чаю з з добрими побажаннями: «Чай з ароматом радощів», «Хороше тільки починається», «Чашечка гарячого чаю   зігріє душу», «Розділи зі мною це чаювання». Кожне побажання було вкладене в маленький кольоровий конвертик.


Тож нехай кожне ваше чаювання буде приємним та затишним!

Немає коментарів:

Дописати коментар