четвер, 12 листопада 2020 р.

Життєдайні дари лісу. Сторітелінг.

    В осінню пору року кожен із нас прагне побути в лісі, щоб отримати задоволення, подихати свіжим повітрям, зібрати гриби, ягоди. Все це щедро пропонує нам ліс, не вимагаючи відповідної подяки за свої дари.
    Книги та журнали про гриби, що зростають на території України, розміщені в читальному залі Зіньківської ЦРБ на книжковій виставці «Життєдайні дари лісу».


 
     А я хочу запропонувати вам сторітеліг про гриби, тобто історії про них. Запрошую погортати журнал « Дім. Сад. Город». І ви дізнаєтесь у №11 за 2018 рік про найдорожчі гриби у світі – трюфелі. Ціна їх одна тисяча євро за кілограм! Чому такі дорогі трюфелі? Їх висока вартість обумовлена і коротким терміном зберігання – їх вишуканий аромат випаровується за декілька днів і складністю збору гриба, що виростає під землею. Ці гриби, схожі на невеликі картоплини, ростуть під землею на глибині до 30 сантиметрів і знайти їх дуже важко. Грибники – тартуфайо збирають трюфелі за допомогою дресированих собак або свиней.




    Трюфель став грибом королівським у прямому сенсі слова. Справжнє визнання трюфеля прийшло за часів французького короля Людовика ХІV. На стіл страви з трюфеля подавалися прикрашені живим квітами.
    Трюфелі полюбляють рости в світлих дубових лісах. Тому у ХІХ столітті у Франції спеціально насаджували дубові дерева, щоб збирати більше дорогоцінних грибів.
    У 2007 році собака на ім’я Рокко знайшов у провінції Тоскана в Італії білий трюфель вагою 1,5 кг. За нього на аукціоні мільярдер Стенлі Хоу виклав
    330 тисяч доларів. Цей трюфель увійшов до Книги рекордів Гіннеса як найдорожчий. А у 2014 році в Італії був знайдений білий трюфель вагою 1, 89 кг.
    Зростає цей один із найдорожчих грибів в світі також в Хорватії і навіть у нас в Україні. Гриб залежить від дерев в корінні яких він живе, але при цьому він допомагає їм добувати вологу і захищає свого годувальника від мікробних захворювань. Ось такий він гриб трюфель.
    Саме на честь цих грибів назвали трюфелями шоколадні цукерки, а також картоплю ( тартуффо).
    Найдивніший гриб планети носить, можна сказати, поетичну назву «плазмодій», проживає він і у нас, в Україні, і в середній смузі. Плазмодій уміє ходити! Переміщається, звичайно, повільніше за равлика, але за декілька днів може підійнятися на пень і причаїтися на ньому. Живе він буквально у нас під ногами, але відразу його не помітиш, він чимось нагадує медузу, така ж драглиста маса, таке ж напівпрозоре слизисте тіло грибів-міксоміцетів. По лісу ходить перекочуючись-перевалюючись з боку на бік.

    Гриби є найрізноманітнішими і загадковими живими істотами на планеті. Вже вивчено близько 100 тис. видів грибів.
    Рекордсмен України – порхавка гігантська. 16 вересня 2001 року біля села Березня Воля у Волинській області було знайдено цей неймовірний гриб вагою

    Унікальною властивістю грибів є і те, що вони можуть засмагати як ми. Гриб під сонцем виробляє вітамін Д за рахунок якого шапка гриба темніє.
    А бліда поганка настільки просякнута отруйними речовинами, що всього одного гриба вистачить, щоб вбити чотири людини.

    Гриб – це друга аптека Бога. Кількість білка у сушених грибах сягає 30%, тобто більше ніж в м’ясі. Крім того гриб багатий на клітковину, вуглеводи, амінокислоти, жирні кислоти і ефірні масла. Тому гриби ефективні при багатьох захворюваннях.
    Світ грибів дивовижний та розмаїтий. Щоразу, приходячи до ліс, ми захоплюємося їхньою красою, отримуємо естетичну насолоду, споглядаючи їх.
    Та щоб орієнтуватися у загадковому світі грибів пропонуємо вам атлас – довідник « Гриби України», в якому наведено детальну інформацію про гриби, що ростуть на території України та їх фотографії.

 
     Шановні краяни! Їдьте у вихідні дні за місто, в тишу зеленого царства. Їдьте, щоб хоч трохи доторкнутися до матінки Природи, подихати запахом хвої, відпочити, назбирати грибів, терну, шипшини.
    Хорошого вам відпочинку!І повні корзини грибів !

Немає коментарів:

Дописати коментар