середу, 25 листопада 2020 р.

Григір Тютюнник. «Мануйлівський записник»

 Цікава книга в бібліотеці

Григір Тютюнник. «Мануйлівський записник»

 

Так писати вмів лиш Ти,

Талант самобутній!..

Серце щедро дарував

Нащадкам майбутнім…

 

Олександр Клубук,

«Світлій пам’яті Григора Тютюнника»


Районна бібліотека поповнилась цікавою книгою письменника-земляка, лауреата премій імені Лесі Українки та Тараса Шевченка Григора Тютюнника «Мануйлівський записник». 

Мануйлівка – це село Козельщинського району. В ньому знаходиться родинна садиба покійної дружини Григора Тютюнника. Тут Григір мешкав улітку з сім’єю, відпочивав, творив, зустрічався з багатьма відомими письменниками.

На сьогодні це справжня літературно-меморіальна садиба з музейною кімнатою, де зібрані його книжки, фотографії, побутові речі і неабияку цінність має частина архіву Григора Тютюнника. 

Текст підготував, упорядкував і написав передмову та біографічно-текстологічний нарис професор-переселенець з Луганська, лауреат багатьох престижних премій в галузі літератури, надзвичайно прискіпливий та скрупульозний дослідник творчості Григора Тютюнника Олексій Неживий (на жаль, у 2019 він відійшов у вічність). 

До книги увійшли раніше невідомі твори Григора Тютюнника, а також оповідання «Деревій», новела «Три зозулі з поклоном», основний текст визначено за автографами письменника. 

Книга надрукована за кошти обласного бюджету. Щоправда невеликим накладом – лише 500 примірників, три з яких надійшло до Зіньківської ЦБС (районні бібліотеки для дорослих та дітей, Шилівська бібліотека-філія).

Письменник продовжує жити у своїх творах. Кожне посмертне видання видатного земляка є жаданим для читачів. Він назавжди увійшов у літературу як митець. 



Немає коментарів:

Дописати коментар