четвер, 25 червня 2020 р.

Конституція України – фундамент правової держави

Конституція України – фундамент правової держави

Викладка літератури до Дня Конституції України

          Конституція являє собою не тільки основний закон країни, але служить фундаментом її розвитку. Автором першої Конституції України був гетьман Пилип Орлик, договір про встановлення вольностей та прав був підписаний на зборах Запорозького Війська у 1710 році. Конституція Пилипа Орлика вважається першою конституцією в світі. До 1996 Україна жила за конституцією 1978 року. Створити нову Конституцію було складно, процес тривав 5 років.
           28 червня1996 році Верховна Рада України, висловлюючи суверенну волю громадян нашої держави і спираючись на багатовікову історію українського державотворення та на світовий досвід, прийняла Основний Закон України - Конституцію, яка стала реальною і дієвою основою розбудови держави як повноправної учасниці світового співтовариства. Саме Конституція проголосила Україну суверенною, соціальною, правовою державою, визнала людину найвищою соціальною цінністю.


          Конституція України - це не лише Закон законів, це - серце, ядро подальшого розвитку і вдосконалення суспільства. Вона увійшла в суспільне життя, як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності й соборності України. Її найвища юридична сила, верховенство права, політична, економічна та ідеологічна багатоманітність - фундаментальні засади, на яких грунтується сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу.
        День прийняття Основного Закону є державним святом - Днем Конституції України.
        Щоб ознайомити користувачів бібліотеки з історичними передумовами прийняття Основного Закону України, прослідкувати шлях, пройдений нашою державою від Конституції Пилипа Орлика до прийняття нової Конституції України (28 червня 1996 р.) на абонементі Зіньківської центральної бібліотеки розгорнута викладка літератури «Конституція України – фундамент правової держави», де представлені видання: Конституція України, С. Б. Чехович «Конституція України», Т.Чухліб «Пилип Орлик»,М.Грушевский «Ілюстрована історія України», «Україна: книга фактів», В.В. Кравченко «Конституційне право України», М.Є. Горєлов «Держава і цивілізація в історії України» та правознавча, історично-довідкова література.
        Викладка літератури дає можливість зрозуміти, яким важливим і важким був процес створення власної Конституції та відображає найважливіші шляхи становлення українського конституціоналізму, що триває і зараз.
        Щиро вітаємо всю спільноту з Днем Конституції України та запрошуємо Вас до нашої бібліотеки!

Немає коментарів:

Дописати коментар