пʼятницю, 17 січня 2020 р.

Народознавча світлиця « Щедрик – ведрик»





У народі кажуть: « Зима прийшла – празників привела». І дійсно, взимку майже щодня свято. Проте січень – найщедріший місяць на народні свята – Різдво, Щедрий вечір, Маланки, Водохреща.
            Саме новорічним святам було присвячене чергове засідання клубу « У світі прекрасного», в рамках якого пройшла народознавча світлиця « Щедрик – ведрик».

 Ведуча – бібліотекар Ольга Бєдоєва розповіла учасникам заходу, учням Регіонального центру професійно – технічної освіти міста про те, колись давно в містах і селах України ходили на зимові свята веселі ватаги молоді з колядками, щедрівками та засіванками. Колядники приносили в кожну хату гарний настрій, щирі усмішки, дотепні вистави та добрі побажання. Разом з співом колядок відбувалися і народні ігрища та вистави – « Коза», « Плуг», « Зірка», тощо.
            Щедрівки ж співали перед старим Новим роком дівчата і діти. В багатьох містах України веселі ватаги хлопців водили « Маланку». Вранці наступного дня 14 січня щедрівники ходили від хати до хати і щедрували, кожен з них ніс мішечок з зерном, вони сіяли зерно по хаті промовляючи: « Сійся родися, жито, пшениця, всяка пашниця.»  Щедрівками величають господаря, його родину, бажають багатого врожаю. Ведуча наголосила, що особливістю щедрівок є те, що притаманні вони тільки українському народу. Закінчувалися святки святом Водохреща, в цей день освячували воду, яка набувала цілющих властивостей, вмивалися нею і освячували оселю.

            Учасники клубу дізналися багато нового про народні звичаї та обряди, які прийшли до нас з сивої давнини, а також пощедрували і поворожили на щасливу долю.
            Нині настав благословенний час відродження духовної культури українського народу. Колядки, щедрівки і засіванки повертаються до нас. Тож давайте колядувати і щедрувати, бо в нас одна і вічна українська душа!

Немає коментарів:

Дописати коментар