четвер, 9 січня 2020 р.

Перегляд літератури «Смійтеся на здоров’я»


«Сміх  мій із життя!
 Весь свій гумор черпаю
з народного джерела і
 звідки беру, туди і віддаю»
                                                  О.Ковінька   
Полтавщину називають колискою талантів, батьківщиною Г.Сковороди, І.Котляревського, Є.Гребінки, М.Гоголя, О.Вишні та ін.                                           Саме ця земля подарувала нам одного з найталановитіших гумористів – Олександра Ковіньку, який народився 13січня 1900 року в селі Плоске Полтавського повіту. Його доля була надзвичайно схожою із долею О.Вишні, якого він вважав своїм учителем в літературі. Гуморист до останніх днів життя  жив і працював у Полтаві, а тому його герої – переважно люди рідного краю, такі знайомі і близькі автору.     
У своїх мініатюрах та фейлетонах письменник висміював аморальність, безкультур’я, казнокрадство. Мова автора жива і барвиста, по-народному мудра та іронічна. Опублікував понад 30 книг сатири і гумору, серед них: «Ось не грайте на нервах», «Кутя з медом», «Новели про химери», «Чарівні місця на Ворсклі» та ін.

До 120-ї річниці від дня народження українського письменника-гумориста, нашого земляка, Олександра Ковіньки абонемент центральної районної бібліотеки запрошує користувачів ознайомитися з переглядом літератури «Смійтеся на здоров’я» присвячений життю і творчості митця.

Немає коментарів:

Дописати коментар