четвер, 28 листопада 2019 р.

ВІДЕО - ПОДОРОЖ « ВЕЛИКИЙ СМІХОТВОРЕЦЬ».


ВІДЕО - ПОДОРОЖ У ТВОРЧІСТЬ ОСТАПА ВИШНІ
 « ВЕЛИКИЙ СМІХОТВОРЕЦЬ».

                                    Сміх – це просто та прекрасно.
                                    Не буває сміх невчасно.
                                    Сміх – це казка, все можливо.
                                    Щирий сміх – це чудо – диво.
Добра усмішка подовжує людське життя, щирий сміх виховує і підбадьорює, злого сміху лякається навіть той, хто нічого не боїться.  У недобрі часи гумор допомагав  вистояти нашому народові у нелегкій боротьбі за своє існування. Недарма в українській літературі сила – силенна сміхотворців, гумористів і сатириків – від І. Котляревського до Остапа Вишні, 130 – річний ювілей якого відзначили 13 листопада цього року.
            Остап Вишня… Під таким ім ‘ям  увійшов в літературу незрівнянний сміхотворець Павло Михайлович Губенко, видатний майстер слова , великий громадянин,  борець за незалежність України, в’язень  сталінських концтаборів, наш земляк.  Читаючи Остапа Вишню народ і усміхався, і печалився  – багатьох струн його душі торкалося вишневське людяне, мудре, гостре і ніжне слово. Славу письменника можна порівняти з шевченківською, недарма його називали « королем українського тиражу».

            В читальному залі районної бібліотеки для членів клубу «Пані Позитив» та користувачів бібліотеки була проведена відео - подорож у творчість Остапа Вишні « Великий сміхотворець», присвячена нашому землякові – чародію сміху.  Разом з бібліотекарями Валентиною Зеленською та Ольгою Бєдоєвою гості доторкнулися до могутнього і рідкісного таланту митця, його любові та поваги до людей, до природи.  Творчий набуток його  в усьому - невичерпний і неосяжний своєю винятковістю.
 

            Про маловідомі факти з життя і творчості Остапа Вишні, про 10 років табору ГУЛАГУ, про те, як він все життя перебував під наглядом спецслужб, доповнили відео - кадри з фільму « Життя великих. Остап Вишня», « Влада таланту», Розстріляне відродження», « Невідомі в історії. Остап Вишня» та інші.
            Акордом заходу звучало живе, яскраве слово О. Вишні та його неповторні усмішки « Якби моя бабуся встали», « Зенітка», « Дикий кабан або вепр», гумореска « Ярмарок» та інші.

            До уваги користувачів було представлено книжкову  виставку - ілюстрацію « Володар сміху». На виставці експонували різні видання: « Вишневі усмішки», « Мисливські усмішки», фейлетони та інші твори Остапа Вишні, літературознавчі та публіцистичні праці про його творчість. Саме так учасники спробували зазирнути у внутрішній різнобарвний світ О. Вишні, поринули до потаємних глибин його творчої душі. Він світив, як сонце, до нього люди тяглися, як до сонця. Він умів гриміти, як грім, і того голосу боялись усі плазуни і негідники.
                        Стражденний син стражденного народу.
                        Кришталь з його кривавої сльози.
                        Він не згинавсь, хоч як гула негода.
                        І не здригавсь від гуркотів грози,
                        Змагався він з життям самим.
Сміх Остапа Вишні і сьогодні надихає, вселяє снагу і силу, веде вперед. Сміх житиме завжди, як житиме , як один з його майстрів – Остап Вишня.

            На масовому заході була присутня Катерина Олександрівна Суконька, заступник начальника відділу « Зіньківське бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, яка розказала присутнім про порядок прийняття та оформлення спадщини за законом та заповітом.

Немає коментарів:

Дописати коментар