пʼятниця, 28 червня 2024 р.

Виставка-панорама «Конституція України у часі, джерелах і постатях» до Дня Конституції України

 

Виставка-панорама
«Конституція України у часі, джерелах і постатях»
до Дня Конституції України



    28 червня в Україні відзначають державне свято — День Конституції. Саме цього дня у 1996 році було ухвалено Основний Закон України.
    Вона увійшла в суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Через зміст Конституції проводиться надзвичайно цінна і гуманна ідея про те, що саме держава функціонує для людини, відповідає перед нею за свою діяльність, а не навпаки. І це є головним її обов’язком.
    На жаль, сьогодні Україна відзначає День Конституції в умовах воєнного стану, запровадженого через повномасштабне вторгнення росії. Країна-терорист щодня відбирає у наших дітей невід’ємне право на життя, коли атакує ракетами житлові квартали, лікарні й укриття. росія відбирає у дітей право на свободу, коли депортує їх на свої території, розлучаючи з батьками, коли змушує місяцями жити в підвалах; відбирає право на достатній життєвий рівень, коли розстрілює дітей у черзі за водою; відбирає право на освіту, коли бомбардує наші школи. росія прагне нівелювати будь-яку статтю Конституції України і знищити право наших дітей вирости українцями.
    Наші захисники сьогодні виборюють основне конституційне право — жити. Жити щасливо, вільно і цивілізовано у суверенній, незалежній, демократичній, соціальній, правовій державі. І боротьба обов’язково завершиться нашою перемогою.
    В рамках святкування Дня Конституції України в бібліотеці представлена виставка-панорама «Конституція України у часі, джерелах і постатях».


    Мета виставки: ознайомлення користувачів з історією створення Конституції України та основними її засадами; формування правової культури та отримання знань про конституційні права і свободи; популяризація бібліотечних фондів.
    На виставці підібрана література з фонду бібліотеки, яка відображає найважливіші історичні моменти конституційного процесу на складному і довгому шляху державотворення України.
    Серед літератури, яка експонується на виставці, безумовно, привернуть увагу такі книги: «Конституція України», «Пакти і Конституції Української козацької держави», «Конституції і конституційні акти України», «Як приймалась Конституція», «Права і свободи людини і громадянина в Україні», «Конвенція прав людини і основоположних свобод» та інші.
    Сподіваємося, що запропонована нами підбірка книг допоможе усім бажаючим послідовно розглянути основні етапи становлення та розвитку української конституційної ідеї.
    З Днем Конституції України!

Немає коментарів:

Дописати коментар