пʼятниця, 21 червня 2024 р.

Ой, земле, радістю умийся, прийшла до нас зелена Трійця.

Звичаї та традиції українців, пов’язані з цим святом, є частиною духовної культури разом з історією, традиціями святкування, звичаями та обрядами. 23 червня ми відзначаємо свято Трійці або П’ятидесятниці, тому що настає на 50 день після паски.

         Назва «зелені свята» давня, в її основі лежить культ дерева та квітів. Зі святами пов’язані барвисті та поетичні народні обряди та звичаї.

         Народознавче лото « Ой, земле, радістю умийся, прийшла до нас зелена Трійця» провели у Зіньківській публічній бібліотеці    для користувачів та гостей книгозбірні. А духмяні пахощі зелені та квітів створили особливу атмосферу заходу.

         З розповіді бібліотекаря Ольги Житник присутні дізналися про традиції святкування, обряди « водіння тополі» та «кумлення», про народні прикмети та звичаї, а ще чому це свято називають «зеленим».

         Жодне свято в українців не обходилося без пісні. Тож і у нас на заході звучали українські народні пісні.     






         Проведений народознавчий захід є свідченням того, що традиції святкування Трійці не втрачені і в наш час, а вивчаються і відроджуються.

         Ми вітаємо вас зі святом Святої Трійці і бажаємо, щоб Благодатний вогник Святого Духа зігрівав вас у тяжкі хвилини і дарує віру в краще. Хай в кожному з нас сяє полум’я Добра і Любові, нехай цього дня в кожній оселі буде святково і зелено, а в кожній душі – радісно і сонячно!

Немає коментарів:

Дописати коментар