середа, 1 листопада 2023 р.

«Що ти знаєш про Європейський Союз»

 


         1 листопада свiтова спільнота  вiдзначає  30-річчя  заснування  Європейського Союзу. ЄС утворився на основі підписаного 7 лютого 1992 року Маастрихтського договору, який набув чинності 1 листопада 1993 року i  який заклав основи існування Єдиної Європи в тому вигляді, в якому ми знаємо її сьогодні. Європейський Союз  - економічний  та  політичний  союз  27 держав-членів, що розташовані здебільшого у Європі. Європейський Союз - це сім’я  демократичних європейських країн, які об’єдналися заради миру та процвітання. Євросоюз - це не держава, що має замінити існуючі держави, і він також значно більший за будь-яку міжнародну організацію. Країни, що входять до ЄС, заснували спільні інституції, яким було делеговано частину їхніх суверенних повноважень, завдяки чому стало можливо демократично приймати рішення з конкретних питань, які становлять спільний інтерес, на європейському рівні.


      В цей день з нагоди відзначення заснування  Європейського Союз  в читальному залі публічної бібліотеки для членів клубу «Пані Позитив» та користувачів бібліотеки була проведена вікторина  «Що ти знаєш про Європейський Союз».

     Ведуча  заходу бібліотекар Валентина Зеленська розповіла про історію, принципи функціонування, керівні інституції, органи ЄС та їх діяльність, європейські цінності, відносини Європейського Союзу та України.


     Вона підкреслила, що Україна, яка на передовій захищає свою незалежність, отримала статус кандидата на членство в ЄС 23 червня 2022 рок. Цей крок, безперечно, став важливим моментом для України, адже майбутнє України - в ЄС!

 


     Присутні  переглянули відео «Як влаштований Європейський Союз», здійснили віртуальну подорож по країнах ЄС «Європа нашими очима», знайомились з традиціями та обрядами країн, милувались чудовими краєвидами, побували в географічному центрі Європи, що на Закарпатті в селі Ділове та відповідали на запитання вікторин «Ці неповторні країни ЄС» та «Географічне лото».


     Гармонійним доповненням до заходу став перегляд літератури «Європейський Союз», на якому представлені книги про історію створення Європейського Союзу та шлях України до Європи. Це книги: «Україна на шляху до ЄС», «Україна на шляху до Європи», «Європейський вибір України, «Україна: час вибору», Паскаль Фонтейн «Європа у 12 уроках» та інші.

     Євросоюз твердо підтримує суверенітет та територіальну цілісність України. Він готовий надавати ефективну підтримку нашій країні і після завершення війни. Це свято в черговий раз нагадує нам, що Європа починається не за кордоном України, вона починається у серці кожного українця!

Немає коментарів:

Дописати коментар