середа, 27 вересня 2023 р.

Великий педагог, великий Добротворець (105 років від дня народження Василя Сухомлинського)

Великий педагог, великий Добротворець

(105 років від дня народження Василя Сухомлинського)

Людина народжується на світ не для того,

щоб зникнути безвісною пилинкою. 

Людина народжується, щоб лишити по собі слід вічний.
Василь Сухомлинський

Знаковою постаттю минулого, в якій уособлено найкращі національні риси й стремління, є гуманіст і творець Василь Сухомлинський. Будучи послідовником відомих педагогів минулого, він створив власну, самобутню, оригінальну систему освіти, навчання і виховання дітей, яким протягом десятиліть віддавав свої знання, розум, почуття, серце.

28 вересня 2023 року виповнюється 105 років від дня народження вченого зі світовим ім’ям, який все своє життя присвятив вихованню й навчанню молоді, а його творча спадщина з роками не втрачає своєї актуальності. З-під пера автора вийшло понад 40 книг, 600 статей, 1500 мініатюр – казок, притч, новел та оповідань для дітей. Ім’я видатного педагога і талановитого письменника Василя Сухомлинського здобуло пошану і славу не тільки в Україні, але й у багатьох країнах світу. Найвідоміша його книга «Серце віддаю дітям» вийшла 30 мовами світу. Його ідеї, науково-методичні розробки, педагогічний досвід втілюються в навчально-виховних системах європейських держав, Японії та Америки. Безліч творів українця було перекладено на 53 іноземні мови, його праці видавалися в Англії, Китаї, Японії, Німеччині, Франції, Іспанії, Польщі та багатьох інших країнах.

Народився Василь Олександрович Сухомлинський 28 вересня 1918 року в селі Василівці (тепер Кіровоградська обл.) в бідній селянській сім’ї. Тут минули його дитинство й юність. Освіту здобував у Полтавському педагогічному інституті на заочній формі навчання. Саме в цьому вузі його навчали педагогічних наук та прищеплювали культуру спілкування. У стінах рідного інституту великий педагог залишиться назавжди.

Одну з найсвітліших і просторих аудиторій в старому корпусі, в якому свого часу навчався молодий Василь, назвали в його честь. Також на території вузу був відкритий меморіальний музей, який висвітлює життя і діяльність педагога-новатора.

На початку 80-х років XX століття на будівлі інституту ім. В. Г. Короленка була розміщена меморіальна дошка пам’яті великого вчителя.

З 1948 року і до кінця свого життя Василь Олександрович працював директором у середній школі в Павлиші, неподалік від рідного села. Саме тут, мав повноправне життя, почуття внутрішньої свободи. Тут Сухомлинський міг висловлювати власні погляди, відстоювати свої переконання, виявляти особистісні якості. Тут реалізувався як педагог, як особистість, як письменник-мораліст. 


Василь Олександрович доклав чимало зусиль, аби піднести пересічну сільську школу на рівень найкращих загальноосвітніх навчальних закладів, щоб перетворити її на справжню лабораторію передової педагогічної думки і якнайповніше узагальнити набутий досвід. І він досяг поставленої мети, насамперед завдяки власній винятковій працьовитості, постійному творчому горінню, твердій, безкомпромісній вимогливості як до себе, так і до всього педагогічного колективу.

З метою вшанування пам’яті видатного педагога – гуманіста, письменника Василя Сухомлинського та популяризації його творчості в нашій бібліотеці оформлено перегляд літератури, який висвітлює життєвий і творчий шлях В.О. Сухомлинського, розкриває його педагогічний спадок, доробок письменника. Гортаючи сторінки книг, ви можете потрапити в «школу мислення і мови», «школу творчості і краси», «школу моральності» та доторкнутися до скарбниці мудрості педагога, відчути ту атмосферу, в якій творив Учитель.


Зірка Василя Олександровича згасла на злеті – на 52 році життя. Втім, фізична смерть не поклала край життю його творчих надбань, не зупинила його жертовного служіння школі, учительству, вітчизняній педагогічній науці.

Ідеї Сухомлинського значно вплинули на подальший розвиток педагогічної науки та практики і лягли в основу широкого руху «педагогіки співробітництва», стали органічною частиною сучасної української школи. У своїх творах і особистим прикладом він утверджував образ учителя, до якого нині прагне Україна.


Немає коментарів:

Дописати коментар