понеділок, 22 травня 2023 р.

Літературна панорама « У нас герої не вмирають! Вони живуть! Вони воюють!


Літературна панорама « У нас герої не вмирають! Вони живуть! Вони воюють!

(до Дня Героя)




Повертайся живими з війни,

Матері й наречені чекають!

Наче квітку, надію плекають,

України найкращі сини,

Зажурились без вас ясени.

Володимир Матвієнко


    Сьогодні, 23 травня, українці відзначають День Героїв – щорічне свято, запроваджене на честь усіх захисників та захисниць нашої країни, які боролись та продовжують боротись за рідну землю протягом не одного століття.
    Україна має знати своїх Героїв і возвеличувати їх подвиги. За те, що не стали на коліна перед агресором, не скорилися загарбнику і відстоють кордони держави. Сьогодні саме їх серця творять новітню історію України, а незламним духом відроджується нація.
    В ряди героїв ми ставимо також медиків, які самовіддано рятують наших воїнів, волонтерів котрі витягують поранених вояків з поля бою, рятувальників, які розбирають щодня завали, рятуючи життя мирних жителів від терористичного нападу ворога і особливо - матері воїнів, які чекають, моляться, допомагають своїм синам і донькам, і, дочекавшись, продовжують допомагати бійцям на передовій, і словом, і ділом…
    Нині, як і сотні років поспіль, українці гинуть, виборюючи право бути вільними. Коли ворог порушив кордони нашої країни, справжні патріоти- зіньківчани, стали на захист своєї Батьківщини і своїх рідних.
    Але, на жаль, багато з них поклали своє життя на жертовний вівтар війни. Пам’ять про тих, хто вже ніколи не переступить поріг рідної домівки, житиме вічно. Їхні жертви не були марними. Своїм життям і героїчною смертю вони засвідчили безмежну любов до України.
    Пропонуємо користувачам бібліотеки літературну панораму книг, в яких зібрано безліч спогадів про загиблих українських воїнів, що захищали нашу землю в перші дні, тижні, місяці й роки російсько-української війни.




 Книга «Дорога в безсмертя: Дмитро Коряк» вміщує в собі спогади, фото, вірші про героя полтавської  землі, бійця полку «Азов», який загинув під Маріуполем у ході антитерористичної операції. Нагороджений посмертно орденом «За мужність» ІІІ ступеня, нагрудним знаком «За вірність народу України І ступеня», медаллю «За жертовність і любов до України». Великий патріот загинув, аби  повсякчас нагадувати всім: боронити Україну – це боронити світ і нас в ньому.






У виданні Шевченка Артема «Словянськ. Початок війни» використано архівні фото й записи інтерв’ю з ключовими військово-політичними керівниками України, які ухвалювали головні рішення в ті буремні часи 2014 року. Також у кожному з епізодів з’являються спогади героїв, що безпосередньо брали участь у тих драматичних і трагічних подіях.






    Про мужніх патріотів зіньківчан, на жаль ще не написано книг, але краяни-герої вже відзначені великими нагородами, на жаль посмертно. Про одного з них, Сергія Міщенка, який нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня, йдеться в статті «ЗСУ файно луплять москаля!» в газеті «Урядовий кур’єр» 2022 року №258



    Ми бережемо спогади про кожного з героїв і низько схиляємося перед величчю їх подвигу, та продовжуємо їхню боротьбу, аби наша країна залишалась незалежною.

Немає коментарів:

Дописати коментар