четвер, 18 травня 2023 р.

Вишиванка – поема життя, закодована вічність в узорах

 Вишиванка – поема життя, закодована вічність в узорах

                  (бібліоярмарок до Дня вишиванки на підтримку ЗСУ)

Щороку 18 травня вся Україна заквітчувалася неперевершеними кольорами, святкуючи День вишиванки. На жаль, другий рік поспіль ми відзначаємо це свято в умовах повномасштабного вторгнення російських окупантів. Та тим і сильна, українська нація, що навіть у страшні часи війни та випробувань, ми пам’ятаємо свої традиції, підтримуємо невичерпне джерело української культури та ідентичності. Вишиванка є одним з впізнаваних символів України, а сьогодні вона стала ще й воїном, якого так боїться чужинська орда.

Саме Дню вишиванки та задля підтримки Збройних Сил України був присвячений бібліоярмарок «Вишиванка – поема життя, закодована вічність в узорах», який пройшов за підтримки Зіньківської міської ради, відділу культури та спорту виконавчого комітету Зіньківської міської ради, з ініціативи Зіньківської публічної бібліотеки на площі перед міським Будинком культури.

В цей день всі учасники ярмарку поринули у різнобарв’я кольорів української вишивки, робили свій вибір між різноманіттям вишитих та мальованих картин, захоплювалися виробами з дерева, пластику чи металу, обирали серед безлічі іграшок, прикрас, композицій з мила та паперу, торгувалися за розсаду квітів, а ще частувалися смачною домашньою випічкою, варениками, узваром та пирогами… і навіть мали змогу придбати живого півня.

Черга з охочих була до прекрасної фотозони, хтось спробував себе в ролі майстра з пластилінографії та виготовлення ляльки-мотанки на майстер-класах від позашкільних закладів міста.

А на сцені лунали вірші та пісні про вишиванку, червону калину та ярмарок у Зінькові від поетів-аматорів Зіньківщини Володимира Прислонського, Ганни Литовець-Гайдаш, викладачів та учнів Зіньківської музичної школи ім.Порфирія Батюка, радували непереможним українським гумором учасники театрального гуртка «Маска» з Лютенських Будищ.

Зараз триває збір коштів для придбання дороговартісного спорядження одному з наших земляків, жителю та члену багатодітної родини з с.Дейкалівка Філяєву Роману, який служить на Донецькому напрямку. Всі кошти в сумі 27 тисяч 30 грн., зібрані під час ярмарку, були вручені мамі солдата Галині Добряк на сцені після завершення заходу. А ще на передову до наших захисників поїдуть вишиті шеврони-обереги від Бірківських майстринь вишивки.

Ми дякуємо всім, хто долучився до організації та проведення нашого ярмарку: бібліотекарям сільських бібліотек-філій, учням та викладачам Зіньківської музичної школи ім.Порфирія Батюка, Зіньківського опорного ліцею №1 та Зіньківського ліцею ім.М.К.Зерова, Зіньківської станції юних техніків та Зіньківського будинку юнацької та дитячої творчості, колегам з міського Будинку культури, дорослим і маленьким самобутнім майстрам народної творчості нашої громади, підприємцю відділу «Ваша книга» магазину «Всесвіт» Наталії Калініченко, поетам-аматорам Зіньківщини.

Вітаємо всіх зі Святом вишиванки! Віримо в нашу перемогу! Віримо в ЗСУ! Все буде Україна!





























Немає коментарів:

Дописати коментар