понеділок, 22 серпня 2022 р.

Синьо-жовтий прапор України - символ держави

 

«Синьо-жовтий прапор України  - символ держави»

  (до 30-річчя від дня народження Державного прапора України)


Знамення сяє сонцем золотим,

Небесною виблискує блакиттю…

З ним здобували все, що є святим;

І нас із ним нікому не скорити!

    Свою любов і шану віддаємо найвищій святині в боротьбі за вільну Україну -нашому національному прапору. Прапор - один з трьох офіційних державних символів України, що символізують суверенітет держави. Національні символи в усі часи були відображенням духу нації, його своєрідним генетичним кодом. 

   Прапор незалежної України має давню історію. Синьо-жовте поєднання кольорів поступово починає домінувати на українських корогвах, прапорах і клейнодах ще з часів Козаччини. Жовто-блакитний прапор був державним символом Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Значення синього та жовтого кольорів на прапорі традиційно трактують як поєднання чистого, мирного безхмарного неба, що простягнулося над жовтим кольором хлібного лану - символу мирної праці та достатку.

  4 вересня 1991 року, після проголошення незалежності України,  національний синьо-жовтий прапор було піднято над Верховною Радою України. 28 січня 1992 року Державний Прапор України був затверджений Верховною Радою України.Також у серпні 2004 року Президент України підписав Указ про встановлення Дня Державного Прапора України, який святкуватиметься щорічно 23 серпня, за добу до святкування Дня Незалежності.

   Для захисників рідної землі прапор здавна був символом мужності й відваги в боротьбі за свободу та незалежність нашої Батьківщини. Під ним ішли в бій, гинули, здійснювали подвиги. З початком повномасштабної  війни України з росією синьо-жовті стяги майорять на бойових машинах, блокпостах, над бліндажами. Вони не лише нагадують бійцям про обов’язок захищати рідну землю, а й простріляні кулями, вицвілі під пекучим сонцем, пропахлі порохом українські прапори стають оберегами, проявами вдячності командирам, символами віри в перемогу, саванами для полеглих …                                                                                 

   Прапор України, що майорів над «Азовсталлю» в Маріуполі, передали до експозиції «Україна – розп’яття» у  Національний музей історії України.



  На початку липня підрозділи ЗСУ завершили військову операцію із зачищення острова Зміїний від техніки та озброєння російських загарбників, що втекли до тимчасово окупованого Криму. На острів було доставлено і встановлено прапор України.



  Волонтери й діти постійно передають військовим українські прапори з побажаннями скорішого повернення додому, словами підтримки й віри, створюють поробки для хлопців-воїнів із символікою прапора України.

   До відзначення 30-річчя Дня державного Прапора України відділ обслуговування користувачів  на абонементі публічної бібліотеки презентує перегляд літератури «Синьо-жовтий прапор України – символ держави». В експозицію увійшла література, що підкреслює історичну самобутність української нації, усю важливість вшанування  багатовікової історії українського державотворення, книги про символи національної та державної величі. Входять у неї і твори істориків, які досліджували складний шлях становлення української незалежної держави.






  І сьогодні по всій Україні здіймуться тисячі прапорів вільної незалежної країни, яка нині воює і будує своє майбутнє, і прагне до спільноти демократичних європейських держав. І З цим прапором ми зустрінемо нашу перемогу! Слава Україні! Героям Слава!



Немає коментарів:

Дописати коментар