вівторок, 23 серпня 2022 р.

Мрія одна – мирна незалежна Україна


24 серпня наша країна, весь її волелюбний народ, який зараз мужньо відстоює ціною власного життя свободу своєї країни, вітатиме свою неньку-Україну, зболену, зранену та незламну з її днем народження – найбільшим державним святом – Днем незалежності України.

Працівники Зіньківської публічної бібліотеки планували зустрічати це свято разом, в уже ставшому  традиційним, форматі бібліотечного бульвару, з гостями, віршами, піснями, та війна змінила всі наші плани, але не змінила нашої любові до своєї країни, рідного краю, прагнення до волі та незалежності.

Тож у цей святковий день пропонуємо вашій увазі розгорнуту книжкову виставку-вітання «Мрія одна – мирна незалежна Україна», підготовлену працівниками читального залу ЗПБ.

На ній  експонуються книги, присвячені історії утвердження державних символів України, сучасні  книги з історії нашої держави, про історичні постаті, які відіграли значну роль на шляху здобуття незалежності України: Михайла Грушевського, Володимира Винниченка, В’ячеслава Чорновола, Леоніда Кравчука, Левка Лук’яненка та багатьох інших. Більшість цих книг надійшли від Українського інституту книги.

         Значна частина книг  присвячена сучасним героям, які віддали своє життя за Україну (Іловайськ, Дебальцеве, Донецький аеропорт). Розміщені  і прес-релізи «Зіньківчани – учасники  АТО» та  про героїв-земляків сьогоднішньої війни «Зіньківчани, які загинули в боротьбі за волю та незалежність України»:  Віталія Кузьменка, Вадима Мирінця, Івана Матвієвського, Миколу Ряскова, Романа Яковця, Віталія Карася, Юрія Берлізова, Віталія Стаська, Сергія Окару, Сергія Чирку, Юрія Затворницького.

«І слава їм! І вічна пам’ять їм! Героям подвигу за Україну!»  - пише Ганна Яремко-Запорожець у  вірші  «Це наш народ - народ Тараса», надрукованому у  збірці «Подвиг». Ці слова повторює кожен краянин, згадуючи з вдячністю своїх героїв.

       Розміщені  на виставці і матеріали  про історію створення пісні «Ой, у лузі червона калина», яка була маршем українських Січових Стрільців, а нині вона стала неофіційним гімном національного опору. «А ми тую червону калину підіймемо…» - ці слова пісні  живлять українців вірою в нашу державність, в нашу перемогу над ворогом.



Українські пісні, без них не обходиться жодне наше свято, їх ми співаємо за святковим столом, ними проводжаємо в останню путь своїх героїв… Щемливі, ніжні, слова та мелодія яких назавжди западають у душу, а особливо ті пісні, які співають нам наші матері, пісні про них, найдорожчих, радісних та щасливих чи дочасно посивілих від болю непоправних втрат.

         Одну з таких пісень у виконанні Тетяни Карась, випускниці навчального закладу «Зіньківська мистецька  школа імені П. Батюка»  ми вам пропонуємо.



На виставці представлена також поезія українських поетів та поетів - краян, присвячена Україні.

Молода поетеса, зіньківчанка Анна Шпіка мріє, що ми побудуємо сильну, квітучу, європейську державу.


Автор багатьох поетичних збірок Володимир Прислонський теж присвятив свої вірші Україні. Один із них, надрукований у новій збірці «Борозна життєвого поля», представляємо вашій увазі у виконанні автора.


Дорогі наші користувачі, краяни, всі, кого прихистила сьогодні Зіньківська земля, мужні українські захисники та захисниці! Щиро вітаємо вас з Днем Державного Прапора України та Днем незалежності України! Нехай над кожним з вас буде мирним небо, нехай збуваються ваші мрії, незламного духу, витримки та віри всім нам! Віримо В Україну, віримо в перемогу! Зі святом!

Немає коментарів:

Дописати коментар