понеділок, 29 серпня 2022 р.

Іловайськ…Не маєш права забути

 «Іловайськ…Не маєш права забути» 

 (до Дня пам᾽яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність , суверенітет  і територіальну цілісність України)


       Пам᾽ять .. Це не просто частина історії. Пам᾽ять – це наша совість, біль. Наша гордість. Боротьба українського народу за незалежність тривала багато століть . Національна пам᾽ять українців зберігає спомини про подвиг наших пращурів на цьому важкому , политому українською кров ᾽ю шляху,що лише наприкінці       20 ст.призвів до проголошення незалежної України і створення власної самостійної держави.

     Україна сьогодні переживає найбільше випробування в своїй новітній історії – збройну боротьбу за незалежність і територіальну цілісність проти російського агресора.

    24 серпня 2019 року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про відзначення 29 серпня Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Відзначення Дня пам’яті захисників України саме 29 серпня обрано не випадково, бо саме в цей день у 2014 році, в ході російсько-української війни та Іловайської операції відбувся потужний прорив української групи військ з російського оточення, де проявився масовий героїзм добровольців і військових, та загинула найбільша кількість українських воїнів. 


    З нагоди вшанування Дня пам’яті захисників України в актовому залі  Зіньківського центру соціальних послуг для пенсіонерів - членів бібліотечного клубу «Леді Позитив» спільно з працівниками відділення соціальної роботи була проведена літературна майстерня «Іловайськ…Не маєш права забути».                                    


    Ведуча заходу,  бібліотекар Зіньківської публічної бібліотеки Валентина Зеленська звертаючись до присутніх, зазначила що відважні українські воїни стали символом гідності, кожен з них вчинив подвиг, повставши проти насилля та несправедливості, віддавши життя за нову, відроджену Україну, саме їхні подвиги надихають сотні тисяч українців на боротьбу з російською агресією.

   Ведуча заходу, соціальний працівник Ніна Вощинська підкреслила, що саме 29 серпня в ході Іловайської операції загинула найбільша кількість українських воїнів. Ті трагічні події розгорталися на полях, засіяних соняшником. Там попрощалися з життям сотні українських воїнів. Тому символом Дня пам'яті захисників України і став сонях


    Учасники заходу познайомилися з новими книгами про Іловайськ,які побудовані на інтерв᾽ю з бійцями. Це книги: Євген Положій «Іловайськ», Роман Зіненко «Іловайський щоденник», Роман Зіненко «Війна, якої не було», Ірина Вовк «На щиті. Спогади родин загиблих воїнів» та інші.

    Вшанування пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України є надзвичайно важливим днем для майбутнього нашої країни. Нехай їхня жертовність і безмежна любов до свого народу і Батьківщини будуть для майбутніх поколінь найважливішою життєвою заповіддю.

     Присутні вшанували пам’ять захисників України, наших земляків,  які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України хвилиною мовчання,

   Талановитий поет-земляк Олександр  Друмов  передав у  своїх піснях «Не потрібна війна», «Рідна  Українонька моя»  віру в перемогу.


   Майстер слова, поет рідного краю Володимир Прислонський, продекламував свої  глибокі, пронизливі вірші  «Погляньте правді в очі, хоть на мить ..», «Війні не місце в нашім домі», «У ранкове місто сонце зазирнуло».


   Хай на нашій землі буде добро, любов і злагода прозвучало в піснях сімейного дуету Надії та Наталії Влох  «Ніч, яка місячна», Уляни Шкицької «Чи ти чув, миленький» та Іллі Вощинського в пісні «Україна переможе!»



   Тож пам’ятаймо, що без глибокого відчуття патріотизму, самовідданості та любові до рідної землі, неможливо побудувати сильну, самостійну та успішну державу, за щасливе майбутнє якої і досі гинуть наші співвітчизники . Завершення війни залежить від мудрості кожного громадянина нашої держави. Мільйони людей вірять, що небо нашої України буде мирним. Сьогодні усім нам потрібно бути єдиними та згуртованими. Ми повинні як ніколи проявити свою любов до рідної землі. Справжнім українцем має право називатися лише той, хто не цурається рідної мови, культури, хто віддано служить своїй матері землі, хто здатен віддати своє життя на її захист.



Немає коментарів:

Дописати коментар