пʼятницю, 13 серпня 2021 р.

Виставка – інсталяція «Щедрий Спас»

 

Виставка – інсталяція «Щедрий Спас»

(до Першого (Медового) Спаса (Маковія або Спаса на Воді)


 

Гарячий серпень, синій небокрай,

Духмяний запах меду і вощини…

Ми вдячні Господу за щедрий урожай,

Церковний передзвін у небі лине.

Спасителю, прийми від нас уклін

За соти у бурштиновому соці,

Прийми молитву. Спаський передзвін

Воздасть хвалу врожаю в цьому році!

 

Сонечко іскриться в кожній крапельці запашного меду. Солодкий аромат розноситься по всій окрузі. Чути дзвін з церковних дзвіниць. Тиха радість переливається від серця до серця. Усюди чути теплі привітання, люди пригощаються бурштиновим медом. Неспішної ходою прийшов Медовий Спас!

Три Спаси – Медовий, Яблучний та Горіховий – святкують українці у другій половині останнього літнього місяця. Три Спаси не лише нагадують нам про шанування релігійних звичаїв, а й натякають, що осінь зі своїми щедрими дарами уже на порозі.

До Першого Медового Спаса в читальному залі Зіньківської публічної бібліотеки оформлена яскрава виставка – інсталяція «Щедрий Спас». Користувачі бібліотеки мають чудову нагоду ознайомитись з літературою і періодикою, яка розповідає про серпневі свята та традиції святкування цих величних днів.

 

Медовий Спас — перший із трьох свят Спаса, який святкується 14 серпня.  В цей день пасічники вперше із вуликів дістають стільники з медом.

За давнім звичаєм на Медовий Спас віруючі приносять у храми мед для освячення і лише після цього досхочу його їдять, не дарма ж Спас Медовий.

Перший Спас ще називають «Маковія». Цього дня у храмах освячують букети з трав та квітів – «маковійчики», як символ красивого і корисного, а також плоди найяскравішої і найсильнішої з квіток - маківки.  За легендою квітка маку оберігала дівочу красу та силу колоса в полі.

У народі його ще називають Першим Спасом або Спасом на воді. За давніми переказами, князь Володимир саме цього дня прийняв хрещення, тому у стародавньому Києві 14 серпня освячували воду в Дніпрі і називали цей Спас «Спасом на воді».

   Від Маковія починається Успенський піст. Він так само суворий, як i Великий (триватиме до 28 серпня – свята Успiння).

Походження свята, прикмети, які існують у цей день та, що таке «маковійчики» дізнавайтесь з книг представлених на виставці-інсталяції: Олекса Воропай «Звичаї нашого народу», Алла Ковтун «Вода й вогонь», «Українське народознавство», Вікторія Ярош «Золотий колос Дажбога».

Про життя бджолиної сім’ї, вироблювані нею продукти, використання їх бджолами й людиною, пасічні поради початківцям та як визначити якість меду, пропонуємо прочитати в книгах: «Довідник пасічника», В. Поліщук «Пасіка»,  «Продукти бджільництва», журналах: «Бджоляр», «Дім. Сад. Город», «Садівник і городник».

Традиційно господині готували до Медового Спасу макові рулети, медове печиво, шулики, млинці з маком і медом та інші вироби, які включали посвячені інгредієнти. В основному - це були солодощі. Детальніше, про те, що приготувати на Спаса, читайте у книгах: Лідія Артюх «Звичаї українців у народному календарі», «Українське свято. Народні традиції та обряди», періодичних виданнях: «Добра кухня», «Порадниця», «Смачно!».

Тож, якщо ви хочете знати більше, завітайте до читального залу!

Сподіваємось, що у всіх відвідувачів бібліотеки залишаться позитивні враження від цікавого та пізнавального святкування.

Вітаємо всіх Вас з святом! Благодаті, світла і достатку вашому дому у радісний день величного Медового Спаса і Маковія!

Немає коментарів:

Дописати коментар