четвер, 22 липня 2021 р.

Книги з шоколадним присмаком

Книги з шоколадним присмаком

       В читальному залі під відкритим небом зібрались жителі міста і користувачі Зіньківської публічної бібліотеки імені В.Г.Короленка на книжково-шоколадну дегустацію. 


Їх напевне зацікавила назва.  Адже шоколад - це улюблені солодощі майже більшої частини людей і дітей.  

          Із книг, журналів вони мали можливість дізнатися, що найбільшим  виробником  какао у світі є Бразилія, що в Європу шоколад завезли  іспанці, і сила шоколаду в тому, що він зміцнює фізичні сили людини та її витривалість, що шоколадне дерево - дуже цікава рослина, плоди її достигають 7-9 місяців. Одночасно на одному дереві буває не більше 20-30 стиглих плодів. У середині плоду у ніжному, схожому на желе, білому м’якуші міститься 20-60 зернин. Це і є дорогоцінні какао - боби.

      А чи всі знали, що  першими навчилися робити шоколад  ацтеки, які називали його «їжею богів». Що чорний (гіркий) шоколад виробляють з  какао, цукрової пудри та какао-олії. І що знавці шоколаду вважають справжнім шоколадом лише чорний. Всі інші сорти шоколаду вони називають  «десертами».  І краще його їсти вранці або під час перекусу між сніданком і обідом. Що спочатку його вживали в аристократичних колах і лише в ХХ столітті, коли було налагоджене промислове виробництво, шоколадом змогли насолодитися  і  прості люди.

   У відвідувачів читального залу була можливість познайомитися із книгами відомих українських письменників із шоколадним присмаком. Одна із них -  збірка оповідань «Львів. Кава. Любов». Це книга про Львів, в повітрі якого  кожен його відвідувач відчуває гіркуватий запах  чорної  кави і шоколаду. 


   

    «Принесіть – но нам щось солоденьке на свій смак!  Так замовляють у львівських кав’ярнях», -  пише Ніка Нікалео у оповіданні «Піаністка». І далі говорить: «Меню львівських кав’ярень та ресторанів вирізняється тим,  що тут можна замовити будь-що і ти завше будеш задоволений по самі вуха».

   А Наталя Гурницька у оповіданні «Передчуття» пише: «Гіркуватий запах свіжозмелених зерен кави став іще виразнішим, і Леся з насолодою вдихнула повітря. Кава – це ще одна приємність у її житті, якою їй завжди хотілося розкошувати на повну. Так, щоб відчути запаморочливий аромат, вишуканий смак і віддатися до останку неквапному ритуалу приготування та пиття кави».

     Іншу історію дівчини, її життя, кохання  читаємо у оповіданні Вікторії Гранецької «Абонентська скринька». «Дівчина із золотим ім’ям та місто із золотим серцем. Хіба ж вони не створені одне для одного? Злата обожнює затишні вулички, повиті ароматами кави; будинки, що ніби зійшли з листівок позаминулого століття; стару бруківку, між котрої іноді застряють тоненькі підбори…», - пише письменниця.

      А книга Девіда Лебовіц «Солодке життя в Парижі», яка надійшла  до бібліотеки від Українського інституту книги, обіцяє читачу  подарувати напрочуд цікавий погляд на місто вогнів, сиру та шоколаду. Відчути смак справжніх французьких делікатесів, аромат паризького життя. 


      У книзі  Володимира Войновича «Запах шоколада»  герой твору приїхав у одне із польських містечок, щоб згадати свою молодість, зустріти свою першу любов. Та чи вдалося йому? Читайте і самі дізнаєтесь.

    Жителі та гості нашого міста дізналися також про поради гурманів пити какао із широких товстостінних чашок, заїдати несолодкими бісквітами. Так смак цього напою розкривається найбільш повно. А ще були запропоновані кулінарні книги та журнали «Добрые советы», «Отдохни», «Лиза», «Добра кухня»,  «Смачно!» з рецептами приготування шоколадних трюфелів, тортів, мусів. 


То чому б і не зустрічатися нам частіше разом! І користь, і відпочинок, і спілкування!

Немає коментарів:

Дописати коментар