четвер, 22 квітня 2021 р.

Книги, що захопили світ

 

Все, що серце і що розум

вік творили не один,

Повизбирувало людство

книги - перли із перлин.

Є багато див на землі, створених природою і зроблених людиною. Та чи не найбільше диво з див - книга. З тих пір, як люди навчилися писати, всю свою мудрість вони довірили книгам. Книга розвиває нашу мову, збільшує запас слів, розвиває наше мислення, здатність співчувати. Книги додають нам сили і натхнення. Вони захоплюють, заставляють нас сміятися і плакати, ставлять перед нами запитання, над якими варто задуматись. Книги допомагають нам знайти самих себе, зрозуміти інших, позбавляють самотності. Скільки дивовижних таємниць відкривається нам завдяки книгам!

Всесвітній день книги – чи не найпрекрасніше свято, яке об’єднує книголюбів усього світу. Традиція святкування Дня книжки народилася в Каталонії, де 23 квітня традиційно, на День Юрія, дарували троянду за кожну куплену книжку. Зараз Всесвітній день книги та авторського права святкують в 190 країнах світу.

Зіньківська публічна бібліотека пропонує вашій увазі калейдоскоп «Книги, що захопили світ», присвячений Всесвітньому дню книги.                                                            

Шлях розвитку книги був довгим і складним. Який тільки матеріал не використовували люди для виготовлення книжок: камінь, глину, листя та кору дерева, шкіру тварин, бамбук, папірус, шовк, метал, віск …

Перші книги, схожі на сучасні, з’явились приблизно у I сторіччі н. е. Папір - винахід китайський. З’явився він приблизно в ІІ сторіччі.


На нашій землі, до появи першодруків панувала рукописна книга, котра була справжнім витвором малярства. Характерною пам’яткою середньовіччя є рукописне Пересопницьке Євангеліє, складене в 1556-1561 рр. у селі Заславі при монастирі св.Трійці, що довгий час належав Пересопницькому монастирю на Волині.

Сучасний спосіб друку відтисками - типографію, що зберегла багато найголовніших властивостей до нашого часу, винайшов в ХV столітті Йоганн Гутенберг. Шрифт книг, надрукованих фарбою, виготовленою по рецепту  Гутенберга, дотепер дивує соковитістю й силою. Знаменита Біблія Гутенберга дійшла до нас в декількох примірниках. Вона дуже гарна. В книги є одна особливість. Друкована, вона схожа на рукописну. Вона стала найдорожчою книгою у світі.


Що означає в історії книгодруку 1564 рік? Іван Федоров, який ввійшов в нашу історію під достойним ім’ям Першодрукаря,   у Львові випустив першу книгу «Апостол».  А  у 1574 році  він видав першу друковану «Азбуку», яка   збереглась лише в одному примірнику.    


Перлиною слов’янської поліграфії є книжка байок Леоніда Глібова, що була видрукована 140 років тому, розмір якої трохи більший за звичайну марку.


Найбільша книга у світі знаходиться в одному з голландських музеїв Амстердама. Це - «Збірник морських правил». Висота книги більше зросту середньої дорослої людини, ширина - 1 метр, товщина - близько півметра.


А найменшою книжкою є видання дитячої казки «Старий король Коул». Її розмір - один квадратний міліметр. Вона була видана у 1985 р. тиражем у 85 прим.

Найважчою у світі книгою вважається географічний атлас, що зберігається в Британському музеї в Лондоні. Він має у висоту більше одного метра і важить 320 кг.


Наймініатюрніша книга в світі - «Кобзар», створена вона українським майстром М. Сядристим. У книжці 12 сторінок і на кожній по 8 віршованих рядків. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреної волосини. Зшита книжка павутиною, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника. Через мікроскоп можна прочитати поезії Т.Шевченка.

         Дванадцять найменших книг світу вміщаються в одній столовій ложці. Серед них є мініатюрне видання Корану, словник англійської мови на 12000 слів і Конституція Франції.


Найтовща у світі книга - англійський словник, що має 8600 сторінок.

Електронні книги – це сучасні книги. «Покетбук» - так називають новочасну електронну книгу. Важить вона десь 150 грам. Маленька, її зручно носити з собою, зручно читати дорогою на роботу, у громадському транспорті, у поїзді. У її середині – цілісенька бібліотека. У мініатюрній «книжці» вміщується близько чотирьох тисяч книг, а такій бібліотеці позаздрить будь – який книголюб. Ця нехитра техніка дозволяє «вмонтувати» в собі додаткову пам`ять. А це ще десятки тисяч книг!


Проблема книги особлива і актуальна саме зараз, бо цивілізація дала нам нові технології збереження та розповсюдження інформації, що знизило рівень використання книг. Незважаючи на це, книги залишаються основним джерелом мудрості та духовності. Час і практика довели людству, що ніщо не приносить такого духовного задоволення та насолоди як книга. Вона була і залишиться універсальним і невичерпним джерелом знань.

Дорогі друзі! Ви можете прийти в нашу бібліотеку і взяти книгу, яка вам сподобалась. Чекаємо на вас!

Немає коментарів:

Дописати коментар