пʼятницю, 23 квітня 2021 р.

Книготерапія в час пандемії

 Книготерапія в час пандемії          

(Онлайн порада  «Оздоровча процедура читанням»)               

   Науково підтверджено, що читання – це потужна оздоровча процедура і в деяких зарубіжних клініках увели новий метод лікування – бібліотерапію. Потрібна книжка, прочитана в потрібний час, являється найкращими ліками, кращим рецептом поліпшення важкого морального стану, розумінням  того, що ти не один у світі зі своїми проблемами. Адже книжка – це зброшурована людина, з якою ти можеш розмовляти про почуття і думки, сумніви і роздуми, жарти і емоції.

        Багато хто заперечуватиме: тут коронавірус, газові проблеми, війна, зростання цін, безробіття, вакцинація, борги, городи і т. д.

         Аж ніяк не заперечуючи всю важливість медичних процедур, рекомендуємо Вам художні твори, читання яких дасть терапевтичний ефект – заспокоєння, задоволення, покращення настрою, звільнення від негативних думок, невпевненості у собі,  впоратися з психоемоційними труднощами, прощати  і забувати образи, бути терпимими один до одного, не зациклюватися на своїх болячках, хворобах, життєвих негараздах. Адже не даремно бібліотеку порівнюють з аптекою для душі.

     Роздобудько І. Все, що я хотіла сьогодні. Лікарняна повість.                                                   

        «Сьогодні може бути кращий, сьогодні може бути гірший, сьогодні може бути останній день твого життя» - співає у своїй пісні одна доволі відома американська рок-група. Жахливий діагноз – «саркома» - змусив жінку терміново переглянути своє ставлення до життя і принаймні останні дні присвятити собі. Ця книга для тих, хто мріє кардинально змінити своє життя, хто ще вірить у справжню любов, хто не розучився чекати.                                                                                                                                                                                                                                

 

 

Винничук Ю. Танго смерті.                                                  Любителям містики та пригод. Львів – місто таємниче, в якому на кожному кроці причаїлася легенда, а кожен камінчик бруківки може розповісти свою, невигадану історію або казку про нього – зі своїм менталітетом, атмосферою, говіркою та запахом кави. Прочитавши книгу, виникає бажання здійснити подорож до Львова, пройтися його вуличками.

 


 


Гоукінз П.  Дівчина у потягу.

         Це більше драматична історія, ніж детектив. Три жінки, три особисті трагедії. Кожна з них зі складною ситуацією справляється по-своєму. Фінал неочікуваний, гострий, напружений.

 

 






Лис В. Країна гіркої ніжності.

         Книга про  долі трьох жінок, трьох різних поколінь на долю яких випало багато випробувань. Кожна пройшла через якийсь рубіж, пережила нещасне кохання. Вони падали і піднімалися, розчаровувалися і вірили. Вижили. Вистояли. Стали сильніші. В бібліотеках є і інші твори автора, в яких він чудово передає стан української душі, дух і атмосферу нашого народу.

 

 




Дашвар Л. Село не люди.

         Події твору відбуваються в селі, де всі і все знають один про одного. Про долю – часом несправедливу та жорстоку, для багатьох незрозумілу. І про кохання – ще трохи дитяче і наївне, проте чисте і незаплямоване. Про заборонене кохання дівчини-підлітка  до дорослого чоловіка, який є другом її батька. В селі свої закони, які ми не в силі змінити. Словом, читайте!!!

 





 Забужко О. Музей покинутих секретів.

         Цей твір можна назвати родинною сагою, адже мова іде про три покоління, тут три сюжетні лінії. Перша – сучасна – розповідає про журналістку Дарину Гощинську, яка намагається встановити зв’язок між минулим і майбутнім та відновити справедливість. Події в другій сюжетній лінії відбуваються в радянські часи, коли її батька заарештовують через політичні мотиви. І остання – це історія однієї з груп УПА, в якій  завівся зрадник. Роман варто читати всім, хто любить серйозні, важкі й важливі книги.

 


 Гілберт Е. Їсти, молитися, кохати.

       Головна героїня твору, маючи  чоловіка, роботу, достаток, ще й коханця, переживає  депресію. Активно шукає вихід із ситуації. Здійснює радикальний крок – продає все, чим володіла, залишає всіх, кого любила  і вирушає в кругосвітню  подорож. Авторка доносить читачам, що все починається зсередини, і тільки навівши лад у внутрішньому світі, полюбивши себе, можна прийняти і зрозуміти зовнішній світ.  

 






Вишня О. Мисливські усмішки.

Нечуй-Левицький І. Кайдашева сім’я.

Котляревський І. Наталка Полтавка.

         Почуття гумору – провідна риса більшості українців. Дані твори показують читачам, що можна бачити красу і позитив навіть у найскладніших ситуаціях. В них багата лексика, різноманітні художні прийоми, унікальна стилістика. Ці твори актуальні у всі часи, навіть зараз.

    Той, хто хоче швидше здолати недугу, буде шукати всі шляхи для цього, не тільки приймаючи ліки, а й налаштовуючи себе на позитив.

           Завітавши на абонемент головної публічної бібліотеки ім. В.Г. Короленка чи будь-якої сільської бібліотеки-філії (після закінчення карантинних  обмежень ), виберіть собі книгу до душі. Спробуйте !!!

 Бережіть, любіть себе і будьте здорові !                     

Немає коментарів:

Дописати коментар