середу, 7 квітня 2021 р.

Презентація книги «Знищені шедеври української дерев’яної сакральної архітектури. Книга з доповненою реальністю»

    Для бібліотеки завжди радісною подією є поповнення її фондів сучасним, цікавим виданням, а книги з доповненою реальністю наразі взагалі є новинкою, зокрема, для бібліотек територіальних громад.





Як ми вже повідомляли Зіньківська публічна бібліотека отримала в подарунок від Видавець Олександр Савчук унікальні книги Стефана Таранушенка «Знищені шедеври української дерев'яної сакральної архітектури. Книга з доповненою реальністю», видані за підтримки Українського культурного фонду у межах програми «Культура плюс».

    А 7 квітня ми мали можливість побувати на презентації цього проєкту та зустрітись особисто з Олександром Савчуком, видавцем, дослідником та викладачем Харківського університету ім.В.Н.Каразіна (на жаль, в зв’язку з карантинними обмеженнями захід проходив з обмеженою кількістю учасників).

+
    Олександр Олегович у своєму виступі розповів про ідею виникнення проєкту та здійснену з командою однодумців роботу по створенню книги про знищені пам’ятки української дерев’яної сакральної культури, та не знищенну пам’ять про історичне минуле нашої держави, про те, що книга та її популяризація серед користувачів бібліотек, відвідувачів музеїв, студентів ВИШів, донесення її до жителів громад, на території яких знаходилася та чи інша церква, є вкладом у збереження національної культурної спадщини та виховання молоді в розумінні того, що без знання історії своєї країни, міста чи села неможливо рухатися у майбутнє.



    Особливістю цього проєкту стало те, що весь матеріал книги доповнений зображенням церков у 3-D форматі, а отже відсканувавши qr-коди, кожен зможе у віртуальній реальності побачити шедеври сакральної архітектури.
    Серед п’яти пам’яток архітектури, які війшли до видання, для жителів Зіньківської територіальної громади буде цікавим розділ та 3-D зображення Покровської церкви, яка знаходилася на теперішній вулиці Беєвській і була знищена 1759 року.
    Олександр Олегович подякував директору Зіньківського історичного музею Віктору Литусу, керівництву Зіньківської ТГ та відділу культури, спорту та інформаційного забезпечення виконавчого комітету Зіньківської міської ради за надану можливість презентувати видання та побувати на місці, де колись височіла красуня церква.




    В свою чергу міський голова Сергій Максименко та начальник відділу культури, спорту та інформаційного забезпечення Людмила Кімлик-Яроха подякували видавцеві за подаровану жителям громади можливість вкотре доторкнутися до сторінок історії рідного краю.





    Найближчим часом книга з дарчим підписом видавця надійде на абонемент та у читальний зал нашої книгозбірні і кожен бажаючий матиме змогу ознайомитися з виданням та поринути у віртуальний світ шедеврів сакральної архітектури.



Немає коментарів:

Дописати коментар