неділю, 27 вересня 2020 р.

Бібліоглобус «Круті бібліотеки світу»

 

Надворі осінь…Все навколо палахкотить і грає різнобарв ям кольорів.  Милують око троянди і хризантеми, чорнобривці і айстри. Віддає останнє тепло бабине літо. І саме такої пори ми відзначаємо Всеукраїнський день бібліотек.

         Бібліотека сьогодні – це не просто книгозбірня, це центр відпочинку і духовності, те місце де зберігається весь скарб світової літератури, панує атмосфера тиші і гармонії з книгою. Ріднити людей з книгою, відкривати їм красу і силу слова – що може бути достойнішим?

         І напередодні Дня бібліотек ми хочемо запросити вас у віртуальну мандрівку «Крутими бібліотеками світу», щоб розвіяти стереотип, що бібліотека – це нудно і нецікаво. Тож вирушаймо…

         Коли мова йде про архітектуру, ми бачимо приголомшливі фасади храмів і театрів, музеїв і галерей, але і бібліотеки можуть вас вразити не менше. У деяких з них навіть важко сконцентруватися на читанні – надто вже прекрасна атмосфера там панує. Отже…

Королівська читальна зала, Ріо-де-Жанейро, Бразилія


Побудована у 1837 році. Стиль бібліотеки має у собі елементи готики і ренесансу, до уваги відвідувачів 350 000 книг і колекція картин.

Публічна бібліотека Амстердама


Дозволяє відвідувачам не тільки перечитувати інформацію з книг, а й переглядати колекцію гравюр. Щоб користуватися бібліотекою відвідувачі повинні бути старшими за 16 років.

Strahov Monastery Library, Прага 

Одна з найвідоміших бібліотек світу розташована в Страговському монастирі, вона поділена на 2 зали: духовної і філософської літератури. До того ж вона славиться своїми броварнями.

Прістонська бібліотека


Архітектори зробили її фантастичною і футуристичною. Якщо зовні вона вражає формою, то всередині кольором. Яскраві відтінки і несподівані кольорові рішення не залишать нікого байдужим.

Університетська бібліотека, Німеччина

У 2011 році було відкрито «круглу бібліотеку», що містить в собі елементи еко-архітектури: енергозберігаючі технології, сонячні батареї, систему очищення води і т.д.

 Таїланд

Навіщо брати з собою книгу у відпустку, якщо можна відпочити у бібліотеці? Місцеві жителі організували в себе бібліотечний курорт. Тут біля басейну знаходиться не ресторан, а справжнісінька бібліотека.

Італія. Бібліотека з космосу

Італійське місто Перуджа може похвалитися справжнім НЛО. Саме у такому вигляді побудували нову бібліотеку.

Канзас, США


Подивишся на будівлю – і відразу зрозуміло, що всередині. Ззовні бібліотека виглядає як величезна полиця з книгами.

                                      Бібліотека у Штутгарті


Перше, що впадає в очі, коли відвідуєш бібліотеку, це – книги… Приміщення майже повністю пофарбоване у білий колір. Це допомагає відвідувачам сконцентруватися  лише на книгах.

Бібліотека містечка Веннесла

Створена у 2009 році, головна особливість - її дизайн. 27 деревяних ребер, на яких тримається конструкція,  служать нішами для книг.

Бібліотека «Mejanes», Франція

Вхід до бібліотеки прикрашають гігантські книги. Колись у цій будівлі виготовляли сірники, а сьогодні тут книгосховище.

Бібліотека Делфтського університету, Данія

Зовні будівля нагадує хатинку казкових героїв.

Бібліотека «Мозок», Німеччина



Філологічна бібліотека має форму мозку, її було відкрито у 2005 році.

Бібліотека Ліюань, Китай


Скляні стіни будівлі вкривають гілки, зібрані просто на місці її спорудження.

          Сподіваємося, що ця мандрівка бібліотеками світу була для вас, цікавою і віримо, що не зважаючи на шалену популярність Інтернету, ніщо і ніколи не замінить живу книгу, а нам, бібліотекарям, є ще до чого прагнути і докладати зусиль, щоб і наші книгозбірні в недалекому майбутньому змогли порадувати своїх користувачів сучасними інтер’єрами, новими виданнями та можливістю надавати користувачам інноваційний спектр послуг у пошуку інформації та розвитку всебічно освіченої та обдарованої особистості.

         Напередодні нашого професійного свята, хочемо привітати усіх наших колег з Всеукраїнським днем бібліотек, побажати насамперед сили і натхнення у вашій невтомній праці, добробуту і творчої наснаги.  Символічно, що саме в день Віри, Надії, Любові і матері їх Софії святкуємо ми своє професійне свято. Тож нехай ці три святині – віра, надія і любов завжди будуть поруч з вами. Зі святом, шановні колеги!

Немає коментарів:

Дописати коментар