вівторок, 20 серпня 2019 р.


«Святиня нашого народу»

Небеса блакитні сяють з глибини,
а пшеничні й житні мерехтять лани.
Образ цей не зблідне, хоч минуть жнива,
знамено рідне - злото й синява.
Прапор наш, як літо, в сонці майорить -
по долині жито, по горі блакить.

         23 серпня відзначається День Державного Прапора України.            
Державний Прапор є національним символом нашої держави. Під ним українці йшли до проголошення самостійності, тому для України як держави, яка має давнє історичне коріння і прагне стати повноправним членом Європейського Союзу, природним має бути вияв пошани до своєї національної символіки, а саме до прапора.
Святкування Дня Державного Прапора спрямовано на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України, виховання поваги громадян до її державних символів.
Сполучення синього та жовтого кольорів - одне з найдавніших серед сучасних національних прапорів усіх континентів. У Київській Державі його використовували ще до прийняття християнства. А що ж означають ці кольори? Синій здавна символізує чисте, мирне небо, а жовтий - символ праці і достатку - це колір хлібного лану.                                                 
Терниста й складна історія формування українського прапору. Тривалі війни, втрата автономії та входження до складу великих імперій змушували на деякий час відкласти думки про державний прапор. Проте, через багато років 28 січня 1992 року Верховна Рада України прийняла постанову «Про Державний прапорУкраїни», а у 2004 році після складного шляху визнання незалежності своєї країни, українці почали святкувати День прапора на загальнодержавному рівні.
З багатьма цікавими історичними фактами про один з головних символів нашої держави ви зможете ознайомитись, завітавши на абонемент Зіньківської центральної районної бібліотеки, де представлений перегляд «Святиня нашого народу».



Немає коментарів:

Дописати коментар