пʼятницю, 24 травня 2019 р.

Майстер-клас «У звичаях й традиціях народу, ти душу України пізнавай»


Майстер-клас«У звичаях й традиціях народу, ти душу України пізнавай»


    Кажуть історія - це вічність, а його культура - це той великий скарб, національне надбання, що передається від покоління до покоління, примножується, збагачується. Вивчення історії рідного краю, популяризація традицій, культурних цінностей надбаних народом протягом століть - одне з найголовніших завдань у нас в бібліотеці. Бо саме бібліотека - осередок збереження національної культури, народних традицій і звичаїв, історії свого краю, виступає своєрідним організатором спілкування жителів краю, осередком підтримки їхньої духовності.
 

      Ми -  бібліотекарі  Зіньківської книгозбірні  зберігаємо соціальну та культурну пам'ять, що міститься в матеріальному предметі - книзі, з бажанням розвивати у  користувачів нашої книгозбірні потребу в ній та  в славних традиціях українського народу, відродження духовності, народних звичаїв і обрядів краю.

 Саме тому при бібліотеці, - повели свою розмову  бібліотекарі Л. Криштопа та Т. Жук, - вже не один рік діє салон «Світ рукотворного дива», чергове засідання якого було присвячене манливому світу  ляльки- мотанки провівши з учасниками салону майстер – клас «У звичаях й традиціях народу, ти душу України пізнавай». 
 

      Для проведення майстер – класу ми запросили  Калатуру Наталю та Бедюх Валентину – вчителів за фахом, та  талановитих, обдарованих майстринь, постійних учасників салону та учнів.
         Існує багато різновидів виготовлення ляльки – мотанки, ми познайомилися  із найособливішими реліквіями виготовлення  місцевого оберегу. Саме тому традиційну, одягнену в хустку, мотанку, ми створили з яскравим вінком -    «Вінок калиновий сплітаю із звичаїв рідного краю». 
 


           Спільними  зусиллями створили півтораметрову  ляльку – мотанку,  як реліквію рідного Зіньківського краю. 
 

 


  Виплеканий  руками наших майстринь оберіг передає красу і багатство народного мистецтва, часточку гостинної української душі, вкотре утверджуючи, що народне мистецтво – це минуле в сьогоденні, жива традиція,  ланцюг, що  незмінно зберігає спадкоємність поколінь і несе в собі добро, радість,  тепло рук майстринь.
         До уваги користувачів також була розроблена та продемонстрована інсталяція  «Лялька – мотанка  одвічна берегиня роду» і розгорутий перегляд творчих робіт учасників салону - «Твори красу власними руками».
 

         Учасники заходу також прослухали теплі зворушливі вірші у виконанні Наталії Калатури.



Немає коментарів:

Дописати коментар