четвер, 26 березня 2015 р.

Салон народної творчості у районній бібліотеці


Наша щедра на таланти українська земля здавна славилася своїми вишиванками. Червоно-чорні, блакитні, різнокольорові – вони прикрашають рушники та сорочки, серветки та доріжки, постільну білизну та дитячий одяг.
І щоб зберегти та примножити традиції української вишивки, її самобутність та неповторну красу в краєзнавчій вітальні центральної районної бібліотеки розпочав свою діяльність салон народної творчості «Світ рукотворного дива».
Щоб поспілкуватися, поділитися досвідом, дізнатися щось новенького чи забутого до салону, який цього дня переливався усіма барвами вишитих рушників, серветок, картин, одягу, зібралися народні майстрині української вишивки, молодь, котрій небайдужі народні ремесла і яка своє майбутнє пов’язує з вишиванням, читачі, що бажають опанувати ази вишивального мистецтва.
Вступним словом салон творчості відкрила директор ЦБС Наталя Тоцька, присутньою на заході була завідувач сектору культури та туризму райдержадміністрації Людмила Кімлик-Яроха. 

Організатори заходу - бібліотекарі Лариса Криштопа та Тетяна Жук, розповіли присутнім про історію української вишивки та пов’язані з нею традиції українського народу. 

Багато нового та цікавого почули учасники дійства від народних майстринь. Валентина Гапон  розповіла, що ще з дитинства мама вчила її з якого боку потрібно класти візерунок і як правильно  тримати голку, поділилася секретами вишивання весільного рушника, наголосивши, що повинен він вишиватися на одному, не зточеному полотні, з гарним настроєм, щоб у майбутній родині панував мир і достаток. 



Майстерністю вишивки складних доріжок  поділилася з присутніми Надія Некраш. Вона розповіла, що любов до вишивки, розуміння її краси їй привила бабуся, яка навчала, що приступати до роботи над вишивкою потрібно з добрими намірами. Серед робіт Надії Михайлівни весільні рушники для доньки, дитячі вишивки для внуків. Її роботи дарують радість гостям  територіального центру міста, близьким та рідним у Києві, Харкові, Кременчузі і  Ізраїлі.  



Надихнули внуки на вишивку і Марію Сільничу. Вона вишиває їм картини бісером, самобутніми та оригінальним виходять у неї рушнички на  великодній кошик, велику  увагу жінка приділяє релігійній тематиці вишивки. 


Сім’я Приходьків добре знана у нас у районі та й далеко за його межами. Витонченістю різьби по дереву чарували присутніх вироби Віталія Приходька, розміщені на виставці «Калиновий вінок народного мистецтва України», а його дружина Віра продемонструвала свої вироби - серветки, рушники - білим по білому та вишивання по вирізаним доріжкам. Майстриня завітала до салону у сорочці своєї бабусі, свято шануючи її  пам’ять та продовжуючи її ремесло. 



Представили свої роботи і молоде покоління вишивальниць студентки Сумського вузу Хоменко Марія та Зіньківського ПТУ №25 Рагуліна Алла. 




Техніки вишивання нитками та бісером учасники салону продемонстрували під час проведення майстер-класів.

Щиро сподіваємося, що ця зустріч  лише початок нової форми роботи нашої бібліотеки і разом зі справжніми цінителями української вишивки ми примножимо та збережено традиції нашого народу, невичерпну скарбницю його творчості та народного ремесла. 


Немає коментарів:

Дописати коментар