пʼятницю, 27 січня 2023 р.

Погляд в історичне минуле «Крути. Бій за перемогу. Бій за майбутнє»

 


І знов, у котрий це вже раз,
Зійшлися ми в одній родині,
Щоб пом’януть той славний час,
Коли в офіру Батьківщині
Себе принесли кращі з нас.
Нема любові понад ту,
Що окропила кров’ю Крути,
І ту гарячу кров святу
Повік Вкраїні не забути.
Щороку, 29 січня ми схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто в далекому 1918 році боронив незалежність України ціною власного життя. В цьому році минає 105 років бою під Крутами.

В читальному залі Зіньківської публічної бібліотеки для своїх відвідувачів та внутрішньо переміщених осіб було проведено захід -  погляд в історичне минуле «Крути. Бій за перемогу. Бій за майбутнє», присвячений

тим, хто в боротьбі за волю і кращу долю України  не дожив до сьогоднішнього дня, спить у знаних і безіменних могилах, розкиданих по рідній і чужій землі, цвіту нашого народу, його славним синам, які у розквіті своїх духовних і фізичних сил віддали молодість і найдорожче, що є в кожного з нас - життя.  



     Ведучі заходу  бібліотекарі Лариса Криштопа та Людмила Рибалка доступно та цікаво розповіли присутнім про бій під Крутами, наголосивши на тому, що 29 січня 1918 року - це не лише день скорботи за українською молоддю, а й день величі духу української нації.


 Під час заходу пам’ять полеглих Героїв вшанували хвилиною мовчання.


Присутні переглянули відеоролик «Реквієм до Дня Пам'яті Героїв Крут – 1918»,  підготовлений бібліотекарем Віталієм Крохмалем, та ознайомилися з книгами, представленими на книжковій виставці.





…Крути і сьогодні доторкають променями гіркотної печалі непересічного громадянина України. Історію створюють люди. І кожне покоління обирає чи то власний тягар непевності, чи смолоскип палаючої Свободи. Вони ж обрали Волю, виявилися свідомішими від більшості своїх ровесників, навіть мудрішими за деяких великодержавних мужів того часу. І заплатили дорого - власним життям. Їх давно оплакали батьки і неціловані наречені. Їх і досі оплакує Україна…

І в цей важкий для нашої країни час, коли йде війна з російським агресором, сьогоднішні наші мужні, незламні захисники-воїни, український народ виборюють Перемогу, яка неодмінно буде за нами!

Немає коментарів:

Дописати коментар