пʼятницю, 20 січня 2023 р.

Моя країна – Соборна Держава


«Моя країна – Соборна Держава»
(до Дня Соборності України )


Молюсь за тебе, Україно,

Молюсь за тебе кожен час,

бо ти у нас одна-єдина, –

Писав в своїх віршах Тарас.

Молюсь,- казав він, щоб у тебе

В минулому залишились жалі,

Щоб завжди було чисте небо

На нашій стомленій землі.

 

    День 22 січня 1919 року увійшов до національного календаря як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на велелюдному зібранні було урочисто проголошено злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.
    Виголошення соборницької ідеї стало могутнім виявом творчої енергії нації та прагнення до етнічної і територіальної єдності. Офіційний державний статус День Соборності України отримав в 1999 році, а в 2011 було встановлено День Соборності і Свободи України.
    Святкова дата є достатньо символічною у наші надскладні часи, коли Україну та її націю намагаються морально та фізично знищити, роз’єднати споконвіку міцно скріплені духовні зв’язки.


    Книжкова виставка представлена в Зіньківській публічній бібліотеці «Моя країна – Соборна Держава » привертає увагу читачів та пропонує замислитись над історією нашої країни, сьогоденням та майбутнім українського народу.
    Зокрема, книга Братів Капранових «Мальована історія незалежної України» дає змогу ознайомитись з документальними матеріалами, що висвітлюють тернистий шлях України до Соборності.
    На виставці можна переглянути книги видатних українців, незламних борців за свободу і незалежність України таких як Володимир Винниченко. В книзі Кульчицького Станіслава «Володимир Винниченко. Бути чесним з собою» створений політичний портрет, змусить читачів по-новому поглянути на цю історичну постать.
    У книзі «Українська революція 1917-1921 років в ілюстраціях» висвітлюються ключові події Української Держави та Західноукраїнської Народної Республіки, символ духовної єдності людей східних і західних земель України.
    Ми маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови духовно багатої, вільної та демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки. Навіть зараз, в нелегкі часи для нашої Батьківщини, ми не перестанемо вірити, що територіальна цілісність України, навіки залишиться непорушною. Адже вона скріплена кров’ю мільйонів незламних борців минулого століття і тих, хто і зараз веде боротьбу з ворогом, який посягнув на цілісність нашої держави!
    Зі святом, дорогі українці, нація незламних і сміливих громадян нашої величної та непереможної України! Нескореної нації! Все буде Україна!




Немає коментарів:

Дописати коментар