вівторок, 18 жовтня 2022 р.

«Її голосом співає й плаче Україна»

 


   Українська пісня… Вона є однією із святинь нашого народу, його найціннішим духовним скарбом, гордістю і красою, а українці – одна із найспівочіших націй у світі. Такою українкою є жива легенда, велика співачка, народна артистка України, Герой України та Лауреат Національної премії ім. Т.Г. Шевченка Ніна Матвієнко, якій 10 жовтня виповнилося 75 років.

   Її співочій майстерності аплодували в Мексиці, США, Канаді, Чехії, Польщі, Угорщині, Фінляндії, Кореї, Франції... Яскравий талант Ніни Матвієнко творить дива: повертає українців до витоків національного мелосу, розкриває його неповторну красу, живить душу.


   З нагоди  ювілею української співачки для пенсіонерів територіального центру - членів бібліотечного клубу «Леді Позитив» спільно з працівниками відділення соціальної роботи в читальному залі бібліотеки був проведений  вечір-присвята «Її голосом співає й плаче Україна».


   Ведуча – бібліотекар Валентина Зеленська запросила учасників доторкнутися до творчості великої співачки, розповіла про вклад цієї людини в розвиток культури нашої держави. Ніна Матвієнко наділена універсальним за тембром та виразністю ніжним чарівним голосом. Він, як чисте ранкове повітря, непомітно проникає в серце, зачаровує магією м’якого голосу, глибиною почуттів. У репертуарі співачки велика безліч народних пісень, серед яких обрядові, ліричні, грайливо-гумористичні, пісні-балади .



   Бібліотекар підкреслила, що  талант легенди української пісні розкрився і в театральній та кінематографічній галузях. Вона брала участь в телевиставах, художніх фільмах, радіовиставах.   Є ще одна дивовижна грань творчого обдарування Ніни Матвієнко – її закоханість в літературу, в українське слово.. Вершинним літературним надбанням співачки стала її біографічна книга «Ой, виорю нивку широкую», яка вийшла в 2003 році.

   Ніна Митрофанівна не стоїть осторонь подій, які відбуваються в нашій країні.   Неймовірно лагідно, трепетно, хвилююче говорить мелодіями народної пісні її душа. Плаче і сміється так, як уміє сама Україна, бо Ніна Матвієнко - це народ, співучий, усміхнений навіть тоді, коли нестерпно боляче, сильний у своїй вірі та непереможний в боротьбі з рашистами. Зараз, коли йде війна з росією, українська Берегиня благає Бога зберегти її народ на рідній землі: «Я вірю в нашу перемогу! Я молюсь за рідну Україну! Кожна сходинка нашої перемоги, кожна секунда нашої перемоги піднімає нас на такі висоти, що ми по-іншому не можемо вже жити!»



  На заході звучали пісні у виконанні співучого символу України «Чарівна скрипка», «Мамо, вечір догора», «Ой, увишневому саду», «Квітка – душа» , «Летіла зозуля» та інші. Особливо сподобалася гостям пісня «Сміються, плачуть солов’ї», яка без перебільшення є справжнім діамантом серед золотого розсипу українських пісень.

                               


   Біблійна істина говорить, що на батьківщині немає власних пророків. Неправда. Вони є! Нам потрібно лише вміти слухати і розуміти їхні голоси. Адже цими голосами співає і плаче Україна...



 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар