вівторок, 4 грудня 2018 р.

Вишуканість витримана часом


 «Світ рукотворного дива»
                                                       Фешн – подіум
«Вишуканість витримана часом» 
                                           Вічна після барв і кольорів,
     Неповторна музика натхнення!
Шепіт трав і шелест яворів,
  І дзвінкі турботи сьогодення.
   Хрестиком покладено в рядки,
          Поспліталось, блиснуло веселкою
Ніжність материнської руки
Пісні ще весільної, веселої.
Дух народу в колір заплете,
Проросте і піснею, і цвітом.
            А над світом, гляньте, а над світом
                                          Українська вишивка цвіте!


Вишиваний рушник та сорочка – це обереги українця, обов’язкові атрибути його національної ідентичності, родової пам’яті, деталі традиційної обрядовості та родинної гордості, насичені глибокою прадавньою символікою. Тож, невипадково саме вишиванка стала частиною української народної традиції та національної культури.
Сьогодні, в час тяжких і буремних випробувань, що випали на долю українців, вона стає символом української національної єдності. Марші (і навіть мегамарші!) вишиванок проходять не лише в Україні, а й у Європі, демонструючи єдність у різноманіття узорів, символів українського народу.
 

Бібліотекарі Л. Криштопа  та Т. Жук,  долучившись до сучасного запиту інтересу суспільства щодо пізнання українських традицій, що є духовною та естетичною структурою, за якою жив і нині живе український народ, в читальному залі Зіньківської районної бібліотеки підготували та провели фешн – подіум «Вишуканість витримана часом».
З прагненням показати красу через вбрання, прикраси, символи, ми, бібліотекарі на заходах салону « Світ рукотворного дива», розповідаємо історію свят, говоримо про родинні цінності, прагнемо зробити свій внесок у збереження  української національної спадщини .
 Ось і цього разу наш салон заряснів колами та ромбами, спіралями та фігурами, барвінком та ромашкою, дубом та калиною, ружами та маками, котрі прикрасили вишиванки учасників нашого заходу, а присутні на ньому були постійні учасники  салону «Світ рукотворного дива», молодь, учні шкіл міста.
 

 

 


На заході  майстрині  народної творчості У. Шкицька, К. Кардаш,         М.Пантюх,  Л. Копиця,  М. Влох  із задоволенням поділилися  з присутніми технікою вишивання сорочок, аплодували наймолодшій учасниці В. Копиці за вірш про Україну.    


Окрасою свята стало дефіле учениць опорної школи ЗСШ №1 –
 
 


В. Манжури, А. Шамардіної, С. Конотоп, О. Сметани, А. Пугач та ЗСШ №2 –
 


 М. Фесенко, Н. Їжаченко, К. Кравченко, Н. Касьян, П. Влох - у надзвичайно красивих, сучасних та старовинних  вишиванках, на яких кожна квіточка, листочок, навіть кольори – не просто зображення, а символ і оберіг,  про  що розповіла В. Бедюх.

Музичною канвою зустрічі були українські пісні у виконанні чудового артиста РБК О. Криштопи.  

Поети – аматори В. Прислонський та Г. Гайдаш 
 

 не тільки розповіли про вишиванки своєї родини, а й прочитали власні вірші  присвячені вишиванці. Постійний користувач нашої бібліотеки, голова міської ради ветеранів С. Мурадян, 

 котрий не так давно переїхав до України, розповів  про велике значення вишиванки  в його долі. Гостями нашого заходу був самодіяльний колектив «Калина» із с. Тарасівка, 
 

учасники  телепрограми «Надвечір’я», всі гарно співають, а ще вони  майстерні вишивальниці.
Приємно, що в заході «Вишуканість витримана часом» взяли участь і сільські бібліотекарі: В. Дахно, О. Влох, Н. Немченко, Н. Хоменко, які розповіли про вишиванки свого краю.    
 

  
Ознайомилися учасники салону «Світ рукотворного дива» із книжковими виставками «А над світом, гляньте, а над світом українська вишивка цвіте», «Вишиванка в творчості українських письменників», книжковою інсталяцією «Вишита сороча аж до поясочка». 
 
 


Народне мистецтво, яке передавалося з покоління в покоління століттями, було і є підгрунтям для спілкування людей, джерелом пізнання історії, культури і саме тому, захід пройшов у теплій дружній атмосфері, а розмаїття квітів на полотні принесли задоволення всім учасникам заходу у своїй промові сказала Н. Тоцька, директор Зіньківської ЦБС, та запросила учасників заходу на флешмоб «Українська вишиванка», що відбудеться  в травні 2019 року.
Технічне та музичне оформлення забезпечив на заході бібліотекар інтернет – пункту В. Крохмаль.




Немає коментарів:

Дописати коментар