пʼятницю, 26 жовтня 2018 р.

Варись зіньківський борщику в полив’янім горщику

Майстер – клас

«Варись зіньківський борщику в полив’янім горщику»


Винахідлива й різноманітна, рясна й хлібосольна, тепла й домашня – все це про українську кухню, яка заслужено отримала світове визнання. Кулінарія – частина культури народу, така ж важлива й не від’ємна , як мова,  література,  живопис , музика.  Саме цій тематиці був присвячений  майстер - клас «Варись зіньківський борщику в полив’янім горщику», який для учнів ЗСШ №2 

 провели бібліотекарі  Лариса Криштопа  та  Тетяна Жук   спільно з майстрами та учнями Зіньківського Регіонального центру професіонально  технічної освіти. 
 

Бібліотекарі ознайомили учнів з  цікавими та змістовними книгами по кулінарії: «Енциклопедією української кухні» Михайлевської О. в якій  є секрети приготування борщів, вареників, галушок, з книгою «Українська смакота», де можна дізнатися про приготування борщу  за стародавнім рецептом з карасями , а в основу книги Доцяка В. С. «Українська кухня» покладено відродження української національної кухні…
 
Саме тому заняття салону «Світ рукотворного дива» відбулося в стінах ЗРЦПТО, де відроджують українську національну кухню, відтворюють давні традиційні страви, вчать новому. 


Про престиж професії кухар, кондитер та про інші робітничі професії, за якими заклад готує спеціалістів: перукарів, манікюрників; кравців, закрійників; лісників, єгерів; мулярів, штукатурів; лицювальників, плиточників розповіла методист РЦПТО Любов Сук.


З технологією приготування українських страв познайомила майстер виробничого навчання Валентина Литвиненко.


Активними учасниками у грі «Цікавинки української кухні» стали Марина Фесенко, Карина Радченко, Настя Касян, Даша Софієнко, яку для учнів провела майстер виробничого навчання Тетяна Миколаєнко.





А потім майстри виробничого навчання та учні групи кухар , кондитер РЦПТО №12 , №13 Артур Криштопа , Сергій Будаков , Ірина Федотова разом зі своїми активними помічниками - учнями 10 класу ЗСШ№ 2 Аллою Слюсар, Поліною Влох, Оксаною Запорожченко ,Максимом Сало провели майстер – клас по приготуванню однієї з найбільш популярних страв українців – борщу за старовинним рецептом.


Продегустувавши борщ з українськими перепічками, виготовленими учнями та майстрами РЦПТО, учасники заходу висловили своє захоплення - борщ вдався смачний , на славу, за що учасники заходу висловили кулінарам щиру вдячність.


А ми запрошуємо вас, шановні користувачі Зіньківської центральної бібліотеки, долучитися до витоків українських традицій - приготувати вдома український борщ за рецептами кулінарних книг, що знаходяться в фондах Зіньківської центральної бібліотеки.
Приємного вам столування у теплому гурті рідних та близьких людей. Смачного ! Насолоджуйтесь!
                               Свининка на кісточці, жменька квасольки,
Грибочки, капуста, штук три барабольки,
Морквинка, буряк, часничок і перчинка,
Листочок лавровий, укропу стеблинка,
Налити в тарілку духмяную страву,
За смаком додати сметанку в приправу.

Немає коментарів:

Дописати коментар