вівторок, 3 липня 2018 р.

«Адвокація в стилі Етно» на Зіньківщині


Щоб навчити бібліотечних фахівців доносити до громади значимість діяльності публічних бібліотек, вміти ефективно представляти свою бібліотеку в культурно-інформаційному просторі  Українською бібліотечною асоціацією вже декілька років поспіль проводиться школа адвокації для бібліотекарів.
Цього року VІ Всеукраїнська літня школа адвокації для бібліотекарів під гаслом «Адвокація в стилі Етно» завітала на Полтавщину.
Одним з пунктів програми роботи школи було знайомство учасників школи з діяльністю бібліотек Зіньківщини.
Запашним короваєм стрічала своїх гостей Опішнянська книгозбірня.

«Бібліотека моєї громади» - такими стали основні тези спілкування за круглим столом учасників дійства з начальником відділу культури, туризму, молоді та спорту Зіньківської РДА Л.А.Кімлик-Ярохою, в.о. селищного голови Опішні Ю.М.Масюк, директором Зіньківської ЦБС Н.В.Тоцькою, які ділилися з гостями своїми здобутками та напрацюваннями в питанні розвитку та підтримки бібліотечної галузі району.


         Досвідом роботи книгозбірні з питань популяризації та збереження етнокультури рідного краю ділилася бібліотекар І к Малобудищанської б/ф Людмила Міщанин.

         А потім ініціатива знову перейшла до господарів бібліотеки і на локації «БібліоЦеГлина» завідуюча Опішнянською бібліотекою Валентина Киричок зацікавила всіх присутніх (а гості у нас були з різних куточків України – Хмельниччина та Київщина, Донеччина та Харківщина, Львів та Полтава) незвичним майстер-класом по виготовленню катаної каші, адже збереження та популяризація кулінарних традицій знаних опішнянських майстринь є одним з напрямків роботи Опішнянської бібліотеки.

Колеги-бібліотекарі, як і годиться справжнім господиням, записували рецепт виготовлення незвичайної каші, пробували свої сили та вміння у цій доволі непростій справі.
Приємною несподіванкою для гостей стали подаровані на згадку обереги – шматочок опішнянської глини та керамічні солонки.
Доклавши у свої рюкзачки чергову цікавинку з досвіду бібліотечної роботи «школярі» побували на етонсемінарі «Опішнянскі куманці», організованому Національним музеєм-заповідником українського гончарства в Опішному, де з цікавістю знайомилися з надбаннями гончарної культури нашого краю, милувалися безмежними зеленими краєвидами та спробували свої сили у створенні знаменитого опішнянського посуду.
 

Але «урок» у школі адвокації на цьому не скінчився – адже далі гостей чекали господиня  ЕтноЕкоАгроСадибки-музею «Лялина світлиця» Олена Щербань та ансамбль «Криниченька» Опішнянського територіального центру. І полинула над Опішнянськими садками неперевершена українська пісня – журлива і весела, про Опішню та свекруху, зеленеє жито та Чураївну.

Та якже пошанувати гостей, не нагодувавши їх смачним ексклюзивом – знаменитим борщиком з галушками та катаною кашою, які запропонували нашим колегам майстри своєї справи – бібліотекар ІІ к Глинської бібліотеки-філії Валентина Павленко та завідуюча Глинським сільським клубом Катерина Піщаленко. А щоб життя бібліотекарів було запашним та солодким як мед, завідуюча Опішнянської книгозбірні Валентина Киричок та знана опішнянська коровайниця Катерина Порскало підготували для кожного традиційне опішнянське весільне печиво – медяники.

Сподіваємось, що Зіньківський «урок» Всеукраїнської школи адвокації збагатив колег з усієї України новими враженнями, творчими ідеями у проведенні бібліотечної роботи та залишиться в пам’яті чудовим літнім спогадом.

Немає коментарів:

Дописати коментар