четвер, 7 грудня 2023 р.

Етно- вечорниці «Мамина хустка - як пам᾽ять роду»

 


     Всесвітній День української хустки. Його попри війну, аби гуртувати і розраджувати у складний час українців, відзначають сьогодні, 7 грудня. Свято  це молоде, його започаткували лише  2019 році, аби об’єднати жінок різного віку, соціального статусу, професій заради збереження  українських традиціїй. Українська хустка – традиційна, різна, легка, тепла… А ще, для кожного рідна, а мамина хустка, як оберіг, як память роду, супроводжує і не дає забути історію, традиції свого роду-народу.

     Саме українській хустці, як найціннішій реліквії, були присвячені  етно-вечорниці «Мамина хустка -  як пам᾽ять роду», які були проведені в актовому залі  Зіньківського центру соціальних послуг для пенсіонерів - членів бібліотечного клубу «Леді Позитив» спільно з працівниками відділення соціальної роботи.


     Про давні хустки, які часто стають ключем до цікавих, а інколи й таємничих історій, їхнє значення в житті українського жіноцтва, манери пов’язувати та носити, прикрашаючи навіть сучасний одяг, мали нагоду сьогодні дізнатися присутні від бібліотекаря Зіньківської публічної бібліотеки Валентини Зеленської.

       Зібралися чарівні жінки-берегині нашого українського зіньківського роду в гарних квітчастих хустках на вечорниці, кожна принесла свою власну хустину, яка несе цілу історію, спогади від мами та бабусі, бо ж є сімейною реліквією, яку бережно берегли та передавали з покоління в покоління. Хустини накинуті на плечі всіх присутніх у залі, вносили у захід яскравий колорит та жвавий інтерес, приємні емоції.




     Із задоволенням  гості переглянули відео «Хустина символ жіночої душі», «Як правильно зав᾽язувати хустки на Полтавщині».


         Душевний тон святковому заходу задавав самодіяльний ансамбль «Вербиченька»,   у виконанні якого звучала пісня  «Мамина хустка, «Хустка тернова». 


         Нехай на нашій землі буде добро, любов і злагода прозвучало в пісні-побажнні талановитого поета-земляка Олександра  Друмова. 

         І сьогодні хустка є найкращим подарунком, що гріє душу, лікує рани, плекає віру та світлу надію на мир та нашу спільну Перемогу над лютим ворогом. Слава нашим ЗСУ!

Немає коментарів:

Дописати коментар