середа, 25 жовтня 2023 р.

«Українські символи-обереги»

 


    Народ наш український багатий на свої звичаї, традиції, обряди. В усі віки наші діди-прадіди шанували те, що ми сьогодні називаємо символами, або оберегами.

Українські національні обереги - безцінна спадщина минулих часів, наші прадавні символи-захисники. Їх втілювали у побутових речах,  шанували, про них складали легенди. Батьківська хата, вишитий рушник, бабусина вишиванка, лялька-мотанка, віночок, писанки - це наша родовідна пам’ять. Це - наші талісмани, які ми цінуємо поряд із душевними якостями - добром, милосердям, любов’ю.

          Особливо сьогодні, під час страшної війни, обереги авторських робіт стають важливими для кожного українця, створені для нашого захисту з любові та непохитної віри, ніби захисний щит для душі і тіла.  

Саме українським оберегам присвятила чергове заняття керівник салону «Світ рукотворного дива» Лариса Криштопа.



Для постійних учасників салону, гостей міста та внутрішньо переміщених осіб було організовано майстер-клас «Українські символи-обереги».

На зустріч була запрошена талановита, обдарована майстриня нашого краю, учасниця салону - Тетяна Кошлата, яка ознайомила присутніх із своїми сучасними оберегами ручної роботи, розповіла про свою творчість, поділилася своїми секретами майстерності та провела майстер-клас по виготовленню жовто-блакитного сувеніру-оберегу «В моєму серці Україна».





Разом з постійними учасниками салону та юним поколінням власноруч створили прекрасний жовто-блакитний сувенір-оберіг за новою технікою, який символізує любов до України, нашу національну приналежність та підтримку один одного в цей важкий час.





До уваги користувачів в читальному залі бібліотеки експонувалася виставка власних оригінальних виробів майстрині: сережки, браслети, брошки, прикраси для волосся, віночки. Кожен такий виріб має свою історію, назву і навіть несе певну енергетику. Сьогодні вироби Тетяни - це не лише декоративні аксесуари, а й своєрідні обереги.




 На заході всі учасники отримали душевне тепло, гарний настрій та щирі поради від майстрині. Цей сувенір-оберіг кожен може подарувати друзям, або через волонтерів передати нашим воїнам-захисникам на згадку як символ любові, добра та віри в нашу Перемогу.




 Тож, давайте разом відроджувати обереги. Вони оберігатимуть наші домівки і донесуть культуру та звичаї українців до наступних поколінь. Плетіть собі на долю віночки, робіть ляльки, малюйте писанки, садіть калину, вербу, оберігайте лелек, вишивайте рушники, сорочки. Нехай вони завжди оберігають вас і наших українських воїнів, які відважно захищають рідну землю від загарбників, віддають життя за мир і спокій на рідній землі.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар