пʼятницю, 15 липня 2022 р.

 

«Благословенна у віках земля
З хлібами щедрими під небом синім.
Велично й впевнено зійшла зоря Нової України!»

          Україна – молода країна з багатовіковою історією. Упродовж сторіч мільйони українців боролися за здобуття незалежності, пройшли через зради, війни та голодомори. А здобувши таку омріяну свободу й державність, уже покоління наших сучасників було змушене відстоювати свободу та європейський вибір на революціях, а згодом – зі зброєю в руках захищати суверенітет і територіальну цілісність Української держави від зазіхань північного сусіда.

         В історії українського народу є події, які мають велике значення.  32 роки тому 16 липня 1990 року Верховна Рада України прийняла Декларацію про державний суверенітет України, зробивши перший крок до відновлення історичної справедливості, відродження української державності як ідеї соборності українського народу та його земель. Саме на підставі Декларації про державний суверенітет України та продовжуючи тисячолітню традицію державотворення, 24 серпня 1991 року Верховна Рада України проголосила незалежність України.

         З нагоди Дня прийняття Декларації про державний суверенітет України  в         актовому залі  Зіньківського центру соціальних послуг для пенсіонерів - членів бібліотечного клубу «Леді Позитив» було проведемо історичний екскурс  «Декларація про державний суверенітет України - перший крок у Незалежність».



         Ведуча заходу,  бібліотекар Зіньківської публічної бібліотеки Валентина Зеленська розповіла про доленосний документ, в якому наголошено, що Верховна Рада УРСР проголошує суверенітет України як «верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах» і «є самостійною у вирішенні будь-яких питань свого державного життя». Також  зупинилася на питанні  про минуле і сучасне України, висвітлюючи  історію становлення та сучасність незалежної України. Учасники заходу переглянули відеофрагменти цих подій та фотоекспозиції архівних матеріалів.


 

         Бібліотекар підкреслила, що це свято віддзеркалює одвічне прагнення українського народу до єдності, суверенності та самостійності, але  Декларацію про суверенітет України сьогодні ми зустрічаємо в умовах  повномасштабної війни з росією. Український народ героїчно відстоює від рашистської навали демократію, свободу, історію, культуру нашої держави.

         Присутня на  заході вчитель історії Зіньківського ліцею ім.М. Зерова Леся Літвішко ознайомила з історичними подіями нашого краю, що передували здобуттю Незалежності України.


         Людські долі, їх страждання й хвилювання, теперішня війна, відчуття особистого болю за страждання України – все це дало життя віршам майстру слова, поету рідного краю Володимиру Прислонському, який продекламував свої вірші «Такі ми браття – українці», «Вільним бути добре», «Рядки навіяні війною».

         Талановитий поет-земляк Олександр  Друмов  передав у своєму вірші «Україна» та своїх піснях «Не потрібна війна», «Рідна  Українонька моя»  любов до України, до рідного краю.

         На заході вшанували пам᾽ять земляків, які загинули у боротьбі за територіальну цілісність та державний суверенітет України хвилиною мовчання.



         Зі словом  побажання миру, процвітання нашої держави виступила директор  Зіньківського центру соціальних послуг для пенсіонерів Людмила Косяк.

         В 2022 році  вся міжнародна спільнота визнала Україну найпатріотичнішою нацією світу. Кров'ю і потом Збройні Сили України за підтримки народу  захищають від війни територіальну цілісність і суверенітет своєї держави. Це боротьба не лише за людей і територію, а й за право бути собою, самим вирішувати, як жити і яке майбутнє обирати. Слава Україні! Героям Слава!



Немає коментарів:

Дописати коментар