четвер, 20 травня 2021 р.

Вишиванки: традиційні, сучасні, стилізовані

 Вишиванки: традиційні, сучасні, стилізовані

Всесвітньому дню вишиванки – 15 років.

    Яскравий мікс  української народної вишивки до Всесвітнього дня вишиванки був створений в  читальному залі Зіньківської публічної бібліотеки ім.В.Г.Короленка. 


Тут зібралися одягнені в українські сорочки працівники бібліотеки та гості: бібліотекар  опорного закладу  «Зіньківська спеціалізована школа І–ІІІ ступенів №1», активний учасник багатьох заходів, які проводяться в бібліотеці, Ганна Литовець-Гайдаш та учні 10-Б класу.  Своїми вбраннями учасники дійства підкреслили свою гордість за те, що народилися українцями, що їм дорогі прадідівські традиції. 

     Ведуча заходу Лідія Колоша, завідувач відділу обслуговування, звернула увагу присутніх  на народознавчу палітр «Вишиванки: традиційні, сучасні, стилізовані», для створення якої були використані книги про український народний одяг та журнали, які бібліотека вже не один рік пропонує своїм користувачам - «Українська вишивка»,  «Вишиванка» та «Жінка». Яскравим доповненням композиції стали старовинні українські сорочки, люб’язно надані Ганною Литовець-Гайдаш та українські рушники.

          Поринути у чарівний світ вишитих скарбів наших земляків-зіньківчан та жителів навколишніх сіл допомогла присутнім розповідь Ганни Петрівни про  зібраний матеріал з  історії українського народного одягу на Зіньківщині, яку автор разом з учнями опорного закладу презентувала на обласний конкурс наукових робіт МАН (ця робота посіла призове третє місце). Завдяки відзнятому відеоматеріалу присутні знайомилися з сімейні традиціями  та бажанням зберегти національне коріння свого краю  в родинах жителів села Шилівка Марини Заставської, села Велика Павлівка  Галини Ярехи,   Ольги та Тетяни Чуть із села Тарасівка. 


А ще  мали змогу  насолодитися поезією нашої землячки 


та послухати читання вишиванок від
  учениць Філон Аріни та Чепурної Аліси. 

          «Як це чудово, що ми маємо таких краян, які бережуть родову пам’ять, як символ краси і національної гордості», - відзначили в заключному слові директор бібліотеки Наталя Тоцька.

           Хочеться вірити, що якщо збереглися українські вишиванки, які пережили роки, століття, то житимемо і ми, як народ, який ніколи не здолати.

А підсумком зустрічі стало прекрасне фото на згадку з дев’ятиметровим рушником миру, вишитим талановитими  майстринями нашого краю, який зберігається у нашій книгозбірні. 


          Зі святом Вас, шановні зіньківчани! З Днем Вишиванки!   Вишивайте на втіху собі і на радість людям! 

Немає коментарів:

Дописати коментар