вівторок, 1 жовтня 2019 р.

Запрошуємо Вас приєднатися до участі у книжковій премії «Еспресо. Вибір читачів 2019».


Шановні читачі книгозбірень Зіньківської централізованої бібліотечної системи!

Запрошуємо Вас приєднатися до участі у книжковій премії «Еспресо. Вибір читачів 2019».

Телеканал «Еспресо» три роки поспіль проводить книжкову премію, головною відмінністю якої є те, що переможців визначатимуть читачі бібліотеки. Визначення переможців премії відбувається протягом трьох етапів у двох номінаціях – «Література для дітей та підлітків» та «Література для дорослих». З вересня по жовтень проходить третій етап відбору серед попередньо визначених експертним журі 3-х фіналістів. Переможця обиратимуть читачі в бібліотеках по всій Україні. Переможці Премії будуть оголошені наприкінці листопада 2019 року в ефірі телеканалу «Еспресо» і на сайті https://espreso.tv.
Отже, у номінації «Література для дорослих» цього року представлені такі книги:

До першого тому вибраних творів відомого поета і дитячого письменника Івана Андрусяка увійшли твори, адресовані дорослим читачам. Три поетичні розділи показують творчу еволюцію автора: від декадентських віршів періоду легендарного літгурту «Нова деґенерація» (1990-і роки, збірки "Депресивний синдром", "Отруєння голосом», «Шарґа») через «розщеплення семантики» (2000-і роки, збірки "Повернення в Ґалапаґос", "Часниковий сік", "Писати мисліте") до медитативної пейзажно-філософської лірики (2010-і роки, збірки "Неможливості мови", "Книга трав, дерев і птахів", "Чорний лелека"). Проза представлена повістю-метафорою "Реставрація снігу".



27-річна Марта із покоління солом’яних сиріт — понуре дитинство у маленькому містечку, мама, яка покинула сім’ю заради заробітків в Італії. Але це лише стало поштовхом до того, щоб зробити успішну кар’єру ейчара в айті-галузі. Марта щиро насолоджується комфортом та добробутом, який створює для себе і для свого бойфренда Макса, і намагається триматися осторонь політичних новин.
Аж ось в один момент її затишний світ перевертається догори ногами. Макс бере повістку в армію. Марта намагається відповідати суспільним очікуванням і прийняти такий крок, але внутрішній конф­лікт і образа за те, що він не залишився з нею, не дають їй спокою. Їй здається, що це дуже хибний спосіб довести свою маскулінність, і це відчуття загострюється із наростанням сексуальної фрустрації.
Гострий внутрішній конфлікт, який намагається подолати головна героїня, спровокований переоцінкою цінностей і тілесністю, яку не завжди вдається приборкати. Як вона долає депресію? Які рішення приймає? І головне: куди її приводить намагання втечі?

Документальний роман, побудований на основі матеріалів слідчої справи Україно-Слов’янського (Кирило-Мефодіївського) товариства: протоколів, допитів, очних ставок, зізнань, доносів та донесень. У книзі оживають братчики, молоді люди, що несподівано опинилися в руках політичної поліції й по-різному пройшли випробування: вічно роздвоєний у всьому Пантелеймон Куліш, боязкий інтелектуал Микола Костомаров, невільник честі Микола Гулак та іронічний Тарас Шевченко.
Тут оживають і герої з потойбіччя: керівник Третього відділу граф Орлов, шеф жандармів Дубельт, київські губернатори Фундуклей та Бібіков, цар Микола І.
Врешті, якщо прочитати історію ще раз й уважно, то в ній проступає відомий біблійний сюжет: з Юдою і тридцятьма срібняками, Петром, який тричі відрікся, Пілатом, що вмиває руки, та Месією.

Ознайомитися з цими книгами ви можете, відвідавши Зіньківську центральну районну бібліотеку. Визначившись зі своїми вподобаннями, Ви зможете проголосувати, а також написати відгук про книгу, заповнивши форму паперового бланку, який отримаєте у бібліотеці:


Немає коментарів:

Дописати коментар