вівторок, 10 вересня 2019 р.


«Зіньківська вишиванка усім вишиванкам – вишиванка!»
(до 415- річниці заснування Зінькова)
Де річка Ташань
Мов козацька підкова –
На радість усім, на добро,
Ти виріс з легенди
І правди, Зінькове,
В обіймах полів і дібров.


Перлина Полтавщини – старовинне місто Зіньків лагідно розкинулось на берегах невеличкої річки Ташань.
Із сивої давнини, з часів козацької вольниці бере свій початок наше мальовниче містечко. Пройшовши непростий історичний шлях, воно набуло особливої самобутності й унікальності. Ми закохані в своє місто, чарівне, неповторне, рідне та близьке.
А цього року воно святкувало свою 415-ту річницю від дня заснування. І як завжди бібліотекарі Зіньківської ЦРБ та РДБ були активними організаторами та учасниками святкових заходів.
Зокрема, бібліотекарі Зіньківської центральної районної бібліотеки Тетяна Жук та Лариса Криштопа, присвятили рідному  місту святковий флешмоб «Зіньківська вишиванка усім вишиванкам – вишиванка!» та книжкову виставку  інсталяцію «Одягни вишиванку, Зіньківщино моя!». 

Ми прагнули показати жителям та гостям міста, якою різноманітною та багатогранною є зіньківська вишиванка, і що вона є невід’ємною часткою єдиного феномену українського народного вбрання, часткою його душі, його споконвічних традицій.
До участі у флешмобі були запрошені учасники салону «Світ рукотворного дива», який вже не один рік поспіль діє при бібліотеці, колеги-бібліотекарі з сільських бібліотек-філій, гості свята. Всі учасники заходу яскравими барвами своїх вишиванок органічно доповнили святкове дійство, яке суботнього дня розгорнулося на районному стадіоні.



Увагу присутніх приковували також створені професіоналом своєї справи Євгенієм Корнієнком світлини учасників «Салону» в українському вбранні, ляльки-обереги від народної майстрині Наталії Калатури та головна берегиня «Зіньківчаночка» виготовлена учасниками «Салону рукотворного дива» на одному з засідань.
А завдяки ініціативі директора ЦБС Наталі Тоцької та вмілим рукам нашої художниці Інни Лисак всі бажаючі мали можливість сфотографуватися в яскравій, виконаній в етнічному стилі бібліотечній фотозоні «Зінькову – 415». 





Також під час урочистостей було оголошено та нагороджено переможців міського літературно-краєзнавчого конкурсу «Кожен день я тебе відкриваю, рідне місто кохане моє», ініційованого бібліотекою та проведеного за підтримки міського голови та відділу культури, туризму, молоді та спорту Зіньківської РДА. Кращими з кращих у трьох номінаціях: краще есе «Зіньків – моє славетне місто», краща світлина «У кожній світлині - дух рідної землі» та кращий виріб декоративно-прикладного мистецтва «Рукотворні скарби» стали Літвішко Світлана, Бугаєнко Олександра, Кулініч Антоніна, Хоменко Марія, Федоренко Дмитро, Давидко Ангеліна, Манойло Іванна, Пугач Анжела, Фенько Каріна, Влох Еліна та Удовиченко Ангеліна - без перебільшення талановиті діти та молодь нашого міста. 



Ми бажаємо зіньківчанам щастя та наснаги у створенні літопису рідного міста, де будуть вписані нові сторінки про його славу, багатство і красу. Хай злагода та добробут панують на цій благодатній землі! Нехай же наше місто Зіньків стане ще кращим, ще заможнішим. Адже в спадок нам дісталась наша земля. Тож будемо разом любити її, берегти і прославляти.  


Немає коментарів:

Дописати коментар